Polisen om ökända ”Lejonen” som sprider skräck i Stockholm

”De håller på med allt som kan generera pengar”

En man som pekas ut som ”Lejonens” ledare sköts ihjäl i sin bil i Kista i onsdags.
Foto: PER-OLOF SÄNNÅS
En man som pekas ut som ”Lejonens” ledare sköts ihjäl i sin bil i Kista i onsdags.
KRIM

Hänsynslösa skottlossningar och försäljning av knark via mass-sms.

Det ökända, kriminella gänget ”Lejonen” har under flera år satt skräck i Stockholms förorter – och nyligen mördades en av ledarna:

– Det här rör sig om yrkeskriminella personer som håller på med allting som kan generera pengar, säger Anders Göranzon på Stockholmspolisen.

Det är den 20 oktober 2013, och två män på mopeder öppnar eld utanför gatuköket Plusgrillen i Stockholmsförorten Tensta. Fyra personer skadas, varav en 23-årig man så illa att han senare måste amputera benet:

– När jag kom fram var det redan två polisbilar där och avspärrat. Men jag hann få en snabb blick på en av killarna, han låg inne på själva grillen och det var blod överallt, sa ett chockat vittne.

Polis vid gatuköket Plusgrillen efter skjutningen 2013.
Foto: PER-OLOF SÄNNÅS
Polis vid gatuköket Plusgrillen efter skjutningen 2013.

– En svävade mellan liv och död, en var skjuten i magen och en i låret, sa ett annat vittne till händelsen.

Händelsen är bara en av en mängd våldsamma incidenter som kan knytas till en mystisk, kriminell organisation vid namn ”Lejonen”.

Under flera år har polisen kämpat mot detta gäng, som främst verkar i Stockholms förorter. I onsdags sköts två män ihjäl i Kista, och polisen misstänker att en av dem – en 26-årig man som vid tillfället för sin död var åtalad för flera brott, bland annat narkotikabrott, olovlig körning och grov vårdslöshet i trafik – var en högt uppsatt ledarfigur inom organisationen.

Våldsspiralen ser därmed ut att fortsätta. Men vilka är Lejonen egentligen?

Ett misslyckat rån 2008

Grunden var ett rån mot ett posttåg på huvudpostterminalen i Göteborg den 22 januari 2008. Rånet misslyckades – tåget var inte lastat med det byte som rånarna trodde – men femton personer kunde gripas och senare dömas till långa fängelsestraff.

Flera av de fängslade rånarna kom från Stockholmsförorten Hässelby, där de sedan länge hade varit kriminellt aktiva. I det tomrum som uppstod när de försvann började ett nytt kriminellt gäng långsamt att ta form i Hässelby med omnejd:

– Det började som en kamrattillhörighet. Det är som med barn, som börjar leka med sina kompisar på gården där de växer upp. Men sen blir man äldre, och så kommer det in nya vänner. Så har det lite varit med ”Lejonen”. Nu finns man överallt, men det började i Hässelby, säger insatschef Anders Göranzon på Stockholmspolisens Operation Fenix, som har som mål att motverka grov brottslighet med bas i västra Stockholm.

Insatschef Anders Göranzon på Stockholmspolisens Operation Fenix.
Foto: LASSE ALLARD
Insatschef Anders Göranzon på Stockholmspolisens Operation Fenix.

Den nya ligan hade först inget namn, men efter ett tag började en av ledarna som ett skämt kalla sig för "Simba" efter huvudkaraktären i filmen "Lejonkungen" och namnet ”Lejonen” blev därefter etablerat. Polisen började hitta tröjor med lejonemblem på, och långt senare – när flera av medlemmarna dömdes till fängelsestraff – hittades klotter med orden ”Lejon 165” i deras celler.

165 är postnumret i Hässelby.

Gänget började syssla med organiserad narkotikahandel, med ett tillvägagångssätt som i en senare dom skulle komma att beskrivas som en ”aggressiv marknadsföring i syfte att få stor spridning”.

– Det här rör sig om yrkeskriminella, multikriminella personer som håller på med allting som kan generera pengar: droger, vapen, beskyddarverksamhet och så vidare, säger Anders Göranzon på Operation Fenix.

Säljer droger med sms

Lejonen har bland annat sålt kokain via telefon, genom att skicka ut mass-sms till cirka 250 olika nummer. De som var intresserade att köpa kokainet svarade på sms:en, och ligan levererade därefter narkotikan till kunderna.

De har också gjort sig kända för att vara extremt hänsynslösa. Vid flera tillfällen misstänker polisen att personer knutna till Lejonen har gjort sig skyldiga till skottlossningar och grov misshandel som en del av uppgörelser i den undre världen. Den 14 september 2012 sköts en person i magen i Hässelby, och en dryg månad senare knivskars en man i ansiktet i Bromma. I oktober 2013 skottskadades en person i Tensta och en annan i Husby.

Polis på plats efter en skjutning i Husby 2013.
Foto: PER-OLOF SÄNNÅS
Polis på plats efter en skjutning i Husby 2013.

I augusti 2014 dömdes tolv personer knutna till Lejonen till fängelse för att ha varit inblandade i narkotikaförsäljning mellan augusti och december 2013. I förundersökningen kunde åklagaren bevisa att ligan sålt åtminstone 180 gram kokain.

Men de fällande domarna för två och ett halvt år sedan innebar inte slutet för Lejonen:

– Nej, det är få som har lagt av på grund av avhopparverksamhet. Det har skett en viss nyrekrytering, men jag skulle säga att det finns en kärna som har varit aktiv under hela tiden, säger Anders Göranzon på Operation Fenix.

”Inget gäng som drar omkring”

Det är idag oklart exakt hur många personer som egentligen ingår i ”Lejonen”. Enligt Anders Göranzon beror detta delvis på att det inte gärna exponerar sig:

– Från början rörde det sig om tjugo till tjugofem personer, med en kärna på fem till tio. Men jag skulle inte säga att det rör sig om en homogen grupp, jag ser dem inte som ett gäng som drar omkring, säger han.

– Ingen av de här människorna – om de är smarta – vill ju exponera sig. Det är när de exponerar sig som vi får kännedom om dem. De har ett stort våldskapital, och när de till exempel använder det i utpressningssyfte blir det onekligen så att de exponerar sig själva, fortsätter Anders Göranzon.

När det gäller mordet på mannen som misstänks vara en av ledarna för Lejonen vill Anders Göranzon inte säga något om vad som kan tänkas vara motivet bakom det:

– Jag kan inte spekulera i det, säger han.