Så lever Peter Madsen i häktet

Uppgift: Har själv valt att sitta isolerad

Peter Madsen sitter häktad misstänkt för mord på Kim Wall.
Foto: KENNETH MEYER / EKSTRABLADET
Peter Madsen sitter häktad misstänkt för mord på Kim Wall.
KRIM

Före detta fångar säger att Peter Madsen, som misstänks för mord på den svenska journalisten Kim Wall, lever farligt inne på häktet.

– Han riskerar att få stryk.

Enligt uppgift har Madsen själv valt att sitta isolerad, utan kontakt med andra fångar.

För Peter Madsen innebär livet i en nio kvadratmeters cell i häktet en stor kontrast till de fria dagarna som ubåts- och raketbyggare på Refshaleøen.

Han häktades lördagen den 12 augusti och har sedan dess, enligt Ekstra Bladets uppgifter, suttit i häktet på Vestre Fængsel i Köpenhamn.

Det är en plats som är känd för att inhysa alla typer av fångar och där det är vanligt med våld och hot – både mot personalen och mellan fångarna.

Vardagen bakom murarna kan vara omvälvande om man inte har någon tidigare erfarenhet av fängelselivet.

”Vanligt att hålla sig undan”

De som inte är vana vid att sitta i fängelse upplever, enligt kriminalvårdaren Erik Larsen, betydligt större press än livsstilskriminella som ser en vända i fängelset som ”något man får räkna med i branschen”.

De här ”ovana fångarna” håller sig vanligen mycket för sig själva i början och har stor respekt för auktoriteter.

– Det är nästan så att de ställer sig i givakt när man öppnar dörren, säger Erik Larsen, som betonar att han uttalar sig i allmänhet och inte specifikt om Peter Madsen.

”Rädsla för våld”

Enligt uppgift har Madsen frivilligt valt att sitta i isoleringscell.

Erik Larsen säger att det är mycket vanligt att personer som sitter häktade i ”högprofilerade fall” – eller för ”fula brott” – väljer isolering. Särskilt om de inte har suttit i fängelse tidigare.

Han tror att det ofta är av rädsla för fysisk bestraffning.

– Straffen är inte våldsamma som förr i tiden. Men rädslan finns där, säger Erik Larsen.

En cell på Vestre Fængsel i Köpenhamn. Det finns radio med cd-spelare och tv med dvd-spelare. I några celler finns kylskåp. De intagna kan låna en Playstation.
Foto: Foto: Københavns Fængsler
En cell på Vestre Fængsel i Köpenhamn. Det finns radio med cd-spelare och tv med dvd-spelare. I några celler finns kylskåp. De intagna kan låna en Playstation.

Promenad i ”buren”

I isoleringen på Vestre börjar dagen klockan sju då frukosten serveras. Vid 12 är det lunch. Båda måltiderna äter den intagne ensam i cellen.

En häktad får bara ta med sig så mycket kläder som får plats i en sportbag, så det finns ingen möjlighet att sätta någon personlig prägel på cellen.

Efter lunch har de intagna möjlighet att ta en promenad ute i ”buren”. Det är en stor cirkel uppdelad i sju ”tårtbitar”, där varje fånge får röra sig på cirka 15–20 kvadratmeter.

Det är tjocka väggar mellan och galler ovanpå. Fångarna ser inte varandra under rasten.

– Det är frivilligt att gå ut på rastgården, men efter att rökförbudet infördes går de flesta ut, säger Erik Larsen.

Polis sitter med vid alla besök

För att familj och vänner ska få besöka en intagen i häktet krävs tillstånd. Det innebär kontroll av kriminalregistret – och om det inte finns något hinder kan den intagne få ta emot besök en timme i veckan.

Besöksbyggnaden vid Vestre Fængsel där fångar kan ta emot besök en timme i veckan.
Foto: Foto: Københavns Fængsler
Besöksbyggnaden vid Vestre Fængsel där fångar kan ta emot besök en timme i veckan.

Under besöket sitter en polis med och kontrollerar att den intagne och besökarna inte pratar om någon som har med fallet att göra.

Polisen läser ingenom alla brev och häktade får inte tala i telefon.

I Sverige och många andra länder kan häktades tillgång till media begränsas. Då kan de inte följa hur pressen bevakar deras fall.

I Danmark har alla häktade rätt att läsa tidningen om de vill. Det innebär att Peter Madsen kan sitta i sin cell och följa med i den massiva pressbevakningen av fallet.

”Riskerar att få spö”

Anledningen till att Peter Madsen självmant söker sig till isoleringen är okänd. Men enligt källor med insyn i fängelset har han goda skäl att hålla sig undan.

– Människor som är misstänkta för att döda kvinnor och skära dem i bitar riskerar att få stryk på rastgården, säger en person som själv suttit på Vestre.

Även andra källor beskriver vad personer som Peter Madsen, som inte har något nätverk i form av vänner och bekanta innanför murarna, kan utsättas för.

Livet i fängelset präglas av en hierarkisk hackordning. Längst ner finns de fångar som dödat eller förgripit sig på barn.

Men även en person som misstänks för att ha dödat och stympat en kvinna lär få det svårt. Utan ett beskyddande nätverk av vänner kan han bli fritt villebråd.

– Folk där inne följer ju också med i medierna. Och när de läser om att en kvinna blivit styckad och kastad i havet som avfall, då blir folk uppretade, säger en före detta fånge till Ekstra Bladet.

Västra fängelset i Köpenhamn, Danmark
Foto: Polfoto / IBL Bildbyrå
Västra fängelset i Köpenhamn, Danmark