Saras identitet kapades – hade handlat för 70 000

Publicerad 2015-09-09

Polisen: Snart har alla svenskar drabbats av bedrägerier

Någon handlade för stora summor i Saras namn, trots att hon inte har förlorat någon ID-handling.

– De här brotten blir allt vanligare och vi behöver få tag på de som skapar falska ID-kort, säger polisen Jan Olsson.

Bedrägerier är det vanligaste brottet i Sverige och ID-kapningar är frekvent förekommande. När Sara kom hem från en resa i somras möttes hon av flera kreditupplysnings-brev på hallmattan.

– Jag började ringa runt och insåg att någon hade handlat massa saker i mitt namn. Det var bland annat telefonabonnemang och kläder.

Fick bestrida fakturorna

Sara anmälde brottet till polisen. Sedan började det omfattande jobbet med att ringa runt till alla företag där gärningsmannen hade handlat och förklara situationen och att hon inte skulle betala.

– Vissa förstod direkt och andra sa att det var ju jag som hade beställt varorna. Men nu har jag bara en faktura kvar att bestrida.

Vill veta vem som ligger bakom

Saras anmälningar är nedlagda av polisen eftersom det inte fanns tillräckligt med bevis för att ta utredningarna vidare.

– Det är tyvärr ganska vanligt, men vi arbetar med att få tag på de som ligger bakom och producerar falska ID-handlingar. Ofta säljs de vidare och används flera gånger, säger Jan Olsson som är bedrägeripolis i Stockholm. Han vill också poängtera vikten av att anmäla om man blir utsatt.

Spärrat personnummer

Sara har spärrat sitt personnummer hos kreditupplysningsbolagen för att slippa råka ut för samma sak igen.

Vad är det värsta med att bli utsatt för det här?

– Det är ovissheten, det är otroligt obehagligt att se hur någon köpt med faktura på ditt SL-konto och sedan rest runt i Stockholm, säger Sara till Brottscentralen.

Följ ämnen i artikeln