Jean-Claude Arnault ska ha ringt kvinnan – efter Nobelfesten

avJohanna Rapp

KRIM

Den så kallade kulturprofilen Jean-Claude Arnault har åtalats för våldtäkt.

I förhör berättar kvinnan om hur hon träffade Arnault på konstvernissage i november 2011 – och hur den första påstådda våldtäkten ägde rum senare den natten.

Hon säger också hur han ringde henne – dagarna efter Nobelfesten samma år:

”Vid det här laget var NN väldigt rädd för honom. Rädd för att han ska bli hennes fiende”, står det i polisens förundersökning.

I slutet av november förra året gick kvinnan till polisen för att anmäla kulturprofilen Jean-Claude Arnault för våldtäkt. Nu har han åtalats för två fall av våldtäkt som enligt stämningsansökan ska ha ägt rum den 15 oktober och i början på december år 2011. Enligt åtalet ska Kulturprofilen med våld tvingat kvinnan att utföra oralsex på honom, för att senare våldta henne vaginalt. I det andra fallet ska han ha haft sex med henne när hon sov.

– De har skett i en lägenhet i Stockholm, säger åklagare Christina Voigt.

I polisförhör berättar kvinnan om kontakterna med Jean-Claude Arnault. Hon säger att de träffades på ett konstvernissage – och att de sedan gick vidare till en bar i centrala Stockholm. Till polisen säger hon att hon blev mycket rädd efter det inträffade:

”NN var helt chockad och mycket rädd”, står det i polisförhören.

Foto: Malin Hoelstad/SvD/ TT NYHETSBYRÅN
Jean-Claude Arnault åtalas för våldtäkt.

Ringde kvinnan – flera gånger

Hon säger också att Kulturprofilen ringde henne ett stort antal gånger efter det inträffade:

”Han har tjatat om att de ska ses. Men (målsäganden) har avfärdat detta”, står det i polisförhör.

Kvinnan uppger i polisförhör att de ändå träffas i början av december och äter middag tillsammans med en vän till henne – och menar att han senare på kvällen förgripit sig på henne när hon sovit.

Enligt förundersökningen ringde han henne flera gånger efter Nobelfesten år 2011 och ville att de skulle träffas. Enligt förundersökningen ska han ha ringt kvinnan mellan den 11–15 december år 2011. Hon uppger att hon då är väldigt rädd för honom:

”Rädd för att han ska bli hennes fiende. Att han ska förstöra hennes karriär. Han hotade aldrig NN med detta men han berättade för henne om sina planer att förstöra för andra som hade anklagat honom för sexuella incidenter”, enligt förundersökningen.

Förnekar brott

Själv förnekar Arnault brott och hans försvarsadvokat Björn Hurtig tycker att bevisningen är svag.

– Jag tycker inte alls att bevisningen når upp till den nivå krävs för att man ska förvänta sig en fällande dom vid en rättegång. Vi tycker att det är synd och skam att man har valt att väcka åtal, eftersom bevisningen är för svag, säger Hurtig.

I polisförhör säger Arnault att han och kvinnan haft ett kort förhållande och att han:

– Verkligen förnekar att jag skulle utsatt henne för sådant våld, säger han enligt förundersökningen.

Dagens tre rubriker 12 maj 00:29
ARTIKELN HANDLAR OM