Mördade Magnus sista samtal spelades in av hans mobil

avMira Micic

1 av 4

Morgonen efter sin 25-årsfest hittades Bogg Magnus Andersson mördad i sitt hem i Idre.

I hans mobil hittades ett inspelat samtal mellan honom och den man som åtalades och friades för mordet i tingsrätten.

Åklagaren menar att offret blev hotat, försvaret hävdar att det inte går att höra vad som sägs.

Inför rättegången i Mora tingsrätt lämnade åklagaren in en utskrift på vad hon menar sägs i samtalet, som spelades in av offrets mobil klockan 03:33 på mordnatten.

– Du ska ha däng din jävel.., säger den mordåtalade mannen på den röriga inspelningen enligt åklagaren.

– Nej, jag skyddar ju mitt hus, svarade mordoffret.

Efter en stund hörs, enligt åklagaren, den åtalade mannen säga:

– Ser ut som du har huvudvärk... eller så dödar jag dig innan jag går härifrån. Annars kommer du ju anmäla mig.

– Ja, du kan va säk..., säger offret.

– Ja, då måste.. döda dig... om du inte anmäler mig då så...

App spelade in samtalet

I den mördade Bogg Magnus Anderssons mobil fanns en applikation med inspelningsfunktion som aktiverades när uppringningsfunktionen startade. Kort innan Magnus blev mördad ringde han ett samtal till en annan bekant, som inte svarade. Men telefonen spelade in samtalet mellan Magnus och mannen som då fanns i samma rum.

Samtalet spelades upp under rättegången i tingsrätten. Den misstänkte medgav att det var hans röst som hörs men höll fast vid att inte gick att höra vad som sägs i samtalet.

Rätten gick på försvarets linje och skrev i den friande domen att ”kvaliteten av den i rätten uppspelade ljudfilen som otydlig i vissa delar och det är därför förenat med vissa svårigheter att urskilja vad som sägs”.

Den misstänkte mannen hävdade att han inte var sist kvar med offret efter festen, utan att det kom in en, för honom okänd, svartklädd man till Magnus Anderssons hus på mordnatten. Tingsrätten ansåg att det inte gick att avfärda det påståendet och friade den misstänkte.

Domen har nu överklagats och fallet ska tas upp i hovrätten.

Åklagaren har dessutom återupptagit förundersökningen och en del nya bevis väntas bli presenterade i hovrätten.

Mördades efter födelsedagsfesten

Det var tidigt på morgonen 15 maj i fjol som polisen larmades till en enplansvilla i östra Idre. I huset hittade polisen Bogg Magnus Anderssons döda kropp i sovrummet. Runt huvudet hade han ett blodigt tygstycke. Utredningen visade att han mottagit slag mot huvudet vid två tillfällen, med ett tiotal minuters mellanrum. Den andra gången blev slagen dödliga.

Natten innan han hittades mördad hade han fest hemma då han firade sitt 25-årsdag, samt att han blivit delägare i en restaurang.

Under offrets naglar, på båda händerna, fanns den misstänktes blod. Förutom dna-bevisen och vittnesuppgifter åberopade åklagaren även det inspelade samtalet, som skulle bevisa motivet.