Släpptes efter rättegång – attackerade exfrun med yxa

Uppdaterad 2018-02-09 | Publicerad 2018-02-07

Den 51-årige mannen släpptes fri trots åklagarens protester efter rättegången i fredags, åtalad för att ha dödshotat sin förra fru.

Fyra dagar senare greps han, misstänkt för att ha försökt mörda kvinnan.

Det var vid halv-tretiden på tisdagseftermiddagen som polisen larmades till ett bostadsområde i Gottsunda i Uppsala. En man hade attackerat en kvinna, som med ett tillhygge slagits till marken.

Enligt uppgifter till Aftonbladet rör det sig om en yxa som kvinnan huggits med, och hennes skador uppges vara mycket allvarliga.

Några timmar senare kom kvinnans exman in på polishuset och sa att det var han som låg bakom attacken. Han greps, misstänkt för mordförsök.

Åtalades för dödshot

Tidigare i år åtalades mannen för olaga hot i två fall. Enligt åtalet hade han hotat att döda sin fru vid flera tillfällen, bland annat genom att rikta en kniv mot henne, senast den 5 januari.

Mannen greps dagen därpå, utanför kvinnans dörr. När patrullen kom fram drog han fram en kniv. Mannen, som nekade till brott, satt häktad fram till rättegången, som hölls i fredags.

Efter rättegången fick domstolen ta beslut om mannen skulle fortsätta vara häktad tills domen meddelas eller om han skulle släppas i väntan på domen.

Åklagaren yrkade på fortsatt häktning på grund av risk för återfall i brott.

Men domstolen gick på försvararens linje och släppte den misstänkte mannen.

Domare: Fruktansvärd situation

Johan Borgström var domare i det målet i Uppsala tingsrätt:

– Vi hade förhandling i fredags och efter förhandlingen hade vi enskild överläggning angående häktningsfrågan och huruvida vi skulle meddela dom på en gång eller inte, säger han.

Rätten beslutade att domen skulle meddelas om en vecka, fredagen den 9 februari och att mannen skulle släppas.

– Han försattes på fri fot eftersom vi hävde häktningsbeslutet.

Varför?

– Ja, det kan man undra. Eftersom domen ges på fredag kan jag inte ge förhandsbesked om hur vi värderat bevisen i målet, säger Johan Borgström.

Varför meddelades inte domen samma dag?

– Det fanns frågor som vi tyckte var svåra att ta ställning till omedelbart så vi behövde ha en fortsatt överläggning.

Domaren Johan Borgström känner till att den åtalade mannen nu misstänks för mordförsök på sin exfru.

– Jag känner till det.

Hur reagerade du när du hörde om mordförsöket igår?

– Jag reagerade som alla andra. Oavsett vem det är som gör vad, det är en fruktansvärd situation. Men jag vill betona att när vi prövade häktningsfrågan i det här målet så gjorde vi det utifrån det som kommit fram i huvudförhandlingen, säger Johan Borgström.

Hade kontaktförbud

Under tiden mannen satt häktad fick han kontaktförbud mot exfrun.

Kvinnan ansökte om att mannen skulle få så kallat ”utvidgat besöksförbud”, vilket innebär att mannen inte skulle få ”besöka eller vara i närheten av den skyddade personens bostad, arbetsplats eller andra ställen där hon brukar vara”.

Men åklagarmyndigheten sa nej, då man ansåg att det ordinära besöksförbudet var tillräckligt.

Följ ämnen i artikeln