Därför blev inte samarbetet med Löfven tätare

C och L kunde haft sina egna i regeringskansliet

Publicerad 2019-02-20

Samarbetet mellan regeringen, Centern och Liberalerna kunde varit ännu tätare.

Diskussioner fördes om att Annie Lööf och Jan Björklund skulle ha egna tjänstemän på plats i regeringskansliet, uppger flera källor för Aftonbladet.

Men svaret blev nej, av rädsla för att hamna för nära regeringen och få svårt att driva oppositionspolitik.

När C och L valde att släppa fram Stefan Löfven (S) som statsminister var det första gången på över 20 år som ett formaliserat samarbete över blockgränsen i svensk rikspolitik blev till.

Då, 1995–98, hade C ett budgetsamarbete med den dåvarande socialdemokratiska regeringen. Till skillnad från den gången har centerpartisterna nu dock inga egna politiska tjänstemän på plats i regeringskansliet.

Det hade även Miljöpartiet och Vänsterpartiet när de senare samarbetade med Göran Persson (S) 1998–2006. Tanken var att partierna skulle komma in tidigare i budgetprocessen och både V och MP gjorde allt för att få så mycket insyn som möjligt.

Denna gång är det annorlunda.

Erbjöds platser i regeringskansliet

Aftonbladet kan nu berätta nya uppgifter om den uppgörelse som ligger till grund för samarbetet mellan S, MP, C och L. Utöver att både C och L erbjöds att ta plats i regeringen, något man sa nej till.

Men man fick även chansen att ha sina egna på plats i regeringskansliet.

Men även här blev svaret nekande.

Källor i Centerpartiet säger att frågan var uppe för diskussion men att man tackade nej.

– S ville gärna har mer samarbete, men det var inte aktuellt, säger en källa. 

Anledningen var enligt en uppgiftslämnare att C inte ville hamna för nära regeringen. Att kunna bedriva en konstruktiv opposition, samtidigt som man ingått Januariavtalet, sågs som mycket viktigt.

Även inom L bekräftar källor att frågan var uppe, när man diskuterade hur nära samarbetet med regeringen skulle vara. Det som talade för var att man skulle få mer resurser i budgetarbetet, där Januariavtalets genomförande ska hanteras.

– Men nackdelen är att man hamnar väldigt nära regeringen, vi skulle fått ännu mer kritik från Moderaterna. Partiledningen landade i att låta bli, säger en uppgiftslämnare, säger en L-källa.

Björklund drev inte kravet

Aftonbladet har tidigare rapporterat om att L-ledaren Jan Björklund var beredd att sitta i en S-ledd regering, men han tvingades backa efter att han inte fick stöd från sin riksdagsgrupp.

– När det inte fanns stöd för det valde han att inte driva på för tjänstemän i regeringskansliet utan i stället visa på distans, säger en källa.

När Annie Lööf meddelade att C skulle släppa fram Löfven sa hon:

– VI kommer att gå i liberal opposition och kommer inte ha några tjänstemän i regeringskansliet, utan vi kommer ha ett samarbete i de begränsade frågor som finns i överenskommelsen.

Däremot menade hon att partiet kommer vara fullt involverade i de frågor som rör det man kommit överens om, som till exempel att tillsätta utredare.