Stödet för MP har rasat: ”Vi var inte tillräckligt tuffa mot S”

Krispartierna del 3: Miljöpartiet

Publicerad 2018-02-27

Med bara drygt ett halvår kvar till valet ligger Miljöpartiet pyrt till i opinionen.

Miljöpartiets kris i opinionen är andras fel.

Det har flera tunga MP-företrädare slagit fast.

Men internt i partiet finns andra förklaringar till varför regeringsåren varit så tunga.

– De första åren var man inte tillräckligt tuffa i förhandlingarna med Socialdemokraterna, säger partiveteranen Per Gahrton.

Miljöpartiets valresultat 2014 på 6,9 procent sågs som ett misslyckande internt. I dag skulle den gröna rörelsen jubla över något liknande. Drygt ett halvår före valet ligger MP pyrt till i opinionen. Tillsammans med Kristdemokraterna och Liberalerna, riskerar de att åka ur riksdagen i höst.

Det har varit turbulenta år för de gröna, som efter valet 2014 för första gången tog plats i en regering. Partiet, som bildade en minoritetsregering med Socialdemokraterna, tvingades omgående backa från flera av sina vallöften och var med och skärpte den svenska flyktingpolitik kraftigt hösten 2015. Det var något man i sitt valmanifest lovat att aldrig göra.

Under åren som regeringsparti har MP varit tvungna att backa från flera av sina vallöften. Röster inifrån partiet säger att mer kunde gjorts för att förereda MP för att sitta i regeringen.

Bilden satte sig, ivrigt påhejad av en grupp kritiker i den egna riksdagsgruppen, av att MP bara agerade dörrmatta åt S i regeringen.

Försökt lyfta fram segrar

MP-ledningen har försökt slå tillbaka och lyft fram de politiska reformerna som de fått igenom, bland annat en klimatlag, flygskatt och ett förslag som kan innebära att fler ensamkommande från Afghanistan ska få stanna.

Men partiet har inte, med några undantag, velat kännas vid att man självt skulle vara orsaken till det klena opinionsstödet.

Bostadsminister Peter Eriksson (MP) har sagt att det är de interna kritikernas fel och andra har skyllt på att Socialdemokraterna tagit all plats i regeringen.

Aftonbladets rundringning visar dock på att det i partiet finns andra förklaringar.

Flera uppgiftslämnare vittnar om att mer kunde ha gjorts mer för att förbereda partiet på hur tufft det skulle bli att sitta i en minoritetsregering.

– Inför valet 2010 hade Maria Wetterstrand och Peter Eriksson en turné internt som enbart syftade till att förbereda partiet för att sitta i regering. Det gjorde vi nog inte lika flitigt inför valet 2014 och samtidigt eldade vi på retoriskt ganska mycket, säger en källa.

Karin Thomasson, partistyrelseledamot och kommunalråd Östersund, tycker överlag att stämningen i partiet är bra och att de gröna har levererat på klimatområdet.

Men även hon säger att partiet kunde ha varit bättre förberett.

– Det kanske låter som en dålig ursäkt att säga att vi tydligt är det minsta partiet av två, att vi aldrig regerat förut och att vi dessutom regerar i minoritet. Men vi trodde kanske att det att det skulle vara lättare än det var att få igenom vissa frågor i riksdagen, säger Karin Thomasson.

”Det är en stor förändring”

Hanna Lidström, språkrör för Grön ungdom, tror att partiets låga stöd har flera orsaker.

– Det är en ganska stor förändring att få makt och man kan inte heja på oss som en underdog längre, nu när vi är med och bestämmer. Det kräver mycket mer av ett parti som har makt, det är lättare att inte ha det. Det är bra, så ska det vara.

Hanna  Lidström, språkrör för Grön ungdom.

En av de i partiet som hade erfarenhet från regeringsarbete redan före valet är MP-veteranen Lennart Olsen. Under åren 1998-2006, när MP och V hade ett budgetsamarbete med S-regeringen, var han både förhandlare och arbetade i regeringskansliet.

Han säger att de grönas regeringsperiod varit tuff.

– Jag tycker väl ändå att vi har klarat det ganska bra. Vi har ju inte så bra opinionssiffror men det borde finnas möjlighet att förbättra dem fram till valet, säger han.

– Efter åren vi var samarbetsparti gjorde vi den bedömningen att det var bättre att försöka satsa på att vara med i regeringen. Det tycker jag fortfarande. Totalt sett får man större inflytande men till priset av att man måste acceptera vissa saker som en del tycker är svek. Så är ju de politiska villkoren.

Lennart Olsen.

Satsar allt på miljö

De gröna hoppas att man nu hittat receptet för en framgång i valet. Redan på kongressen förra året slogs fast att MP skulle lägga allt krut på sina kärnfrågor, miljö och klimat. Fram till valdagen ska frågan vara i fokus och partistrategerna hoppas debatterna om flyget och höghastighetstågen håller i sig.

Samtidigt har utbildningspolitiken, som Gustav Fridolin de senaste åren profilerat sig hårt i, tonats ned.

Flera uppgiftslämnare vittnar om att partiet hoppas att klimatminister Isabella Lövin ska ”nå ut i bruset” i valrörelsen och försöka förmedla en ljusare bild av utvecklingen i Sverige än vad många andra partier gör.

– Det tog några år för både Maria Wetterstrand och Annie Lööf att bli kända, jag tror att tiden börjar bli mogen för att Lövin ska bli det, säger en MP-källa.

Per Gahrton, MP-grundare och partiveteran, tror att de gröna gör helt rätt i att återigen fokusera på kärnfrågor.

– Mycket annat är viktigt, men för ett grönt parti måste ändå de klassiska gröna frågorna vara det som ligger i toppen. Det var i någon mätning där vi inte längre var partiet med högst förtroende i frågan. Det är väldigt allvarligt, säger han.

MP-veteranen Per Gahrton.

Gahrton säger att priset för att sitta i regering varit högt, men inte för högt. Han tycker generellt att partiledningen agerar bättre i regeringsarbetet nu än tidigare.

– De första åren var man inte tillräckligt tuffa i förhandlingarna med Socialdemokraterna. Jag tror vi överlever i riksdagen, men något stort segerval blir det tyvärr inte.

Saknar förtroende i valets viktigaste frågor

Under mandatperioden har MP både kritiserats för att man är ett oseriöst parti, som inte är värda att ta på allvar, men också för att man svikit sina ideal. Det är precis som det ska vara, enligt Gahrton.

– Våra motståndare vet inte var de har oss. Om vi är som alla andra eller ett gäng som hellre odlar morötter i skogen. Vi är och ska vara både och.

I maj möts MP för kongress, då ska politiken slipas färdigt inför valet. Enligt vad Aftonbladet erfar planeras inga större uppror mot den nuvarande ledningen.

Partiets förtroende i de frågor som målats ut som störst inför valet – integration, brott och straff samt välfärd – är lågt. Men Grön ungdoms Hanna Lidström lyfter fram att unga tycker klimatfrågan är viktig.

– Jag tycker att alla andra partier gör ett ganska bra jobb i att visa varför MP är speciella och behövs genom att vara väldigt tydliga i att man skiter i klimatet. Det är lätt för oss att känna att vi behövs.