Kraschade bil i Ullareds varuhus : ”Vill behålla mina vapen”

Publicerad 2018-03-16

Skräckslagna shoppare fick slänga sig åt sidan för bilisten som körde rakt in i Gekås varuhus i Ullared.

Den 65-årige föraren lades in för tvångsvård och tar nu strid för att få tillbaka sina jaktvapen.

– Jag ville inte skada någon, jag fick en psykos, berättar mannen för Aftonbladet.

Strax före stängning för kvällen kom han körande i hög hastighet mot det populära varuhuset Gekås.

Han låg samtidigt på signalhornet varför de flesta kunde springa åt sidan.

Vid händelsen den 17 juli förra året skadades minst två personer när de föll omkull då de flydde för sina liv. En gravid kvinna fick sin kundvagn mosad men hann själv undan i sista stund.

Bilisten körde rakt in i väggen till i varuhuset, nära entrén.

Airbagen löste ut och mannen satt kvar en stund. När han kom ut med en bensindunk blev han övermannad av varhusets vakter.

Misstänkt för brott

Mannen talade osammanhängande och det var uppenbart att han inte mådde bra.

Han greps och blev omhändertagen för psykiatrisk tvångsvård. En förundersökning inleddes om försök till misshandel, framkallande av fara för annan och skadegörelse. Vittnen berättade att han kört bilen kanske i 90–100 kilometer i timmen. Det var ren tur att ingen omkom eller blev svårare skadad.

Mannen fick tvångsvård i tio dagar men berättar att han stannade kvar sammanlagt tre veckor på kliniken.

I polisens utredning framkom att han tidigare fått medicin utskriven mot vanföreställningar – förföljelsemani – men slarvat med att ta den. På grund av att han stod under psykiatrisk vård lades utredningen ner. Något åtal blev därmed inte aktuellt.

Beslagtog jaktvapen

Händelsen gjorde polisen uppmärksam på en annan sak: att mannen hade nio jaktgevär hemma. Redan dagen efter kraschen i Ullared togs de i beslag. Han bedömdes inte uppfylla de lämplighetskrav som ställs på en vapeninnehavare.

Mannen överklagade beslutet och ville att det skulle flyttas fram ett år.

– Läkaren säger att det behövs ett års medicinering innan något beslut kan tas, framhöll mannen, bosatt i en mindre ort i Småland.

Förvaltningsrätten gav polisen ändå rätt. Och därefter beslutade polisen att dra in mannens licenser för gott – och lösa in vapnen motsvarande marknadsvärdet.

Det handlar om nio jaktvapen enligt dokument Aftonbladet tagit del av. Fem hagelvapen och fyra kulgevär i olika kalibrar.

”Jag är inte olämplig”

Mannen har tagit strid för att få behålla vapnen och har överklagat polisens beslut, som fastställts i förvaltningsrätten.

Mannen berättar för Aftonbladet att han aldrig hade för avsikt att skada någon när han kom körande i Ullared.

– Jag minns ingenting av händelsen, jag fick en psykos, säger han.

– När jag vaknade upp på lasarettet berättade de vad som hade hänt. Och det är hemskt när jag tänker på det, jag kunde ha skadat någon.

Den där dagen skulle ha ta bilen för att hälsa på sin syster, berättar han. Ullared ligger på vägen dit.

Att hans vapen nu ska tas ifrån honom anser han är fel.

– Jag har aldrig missbrukat vapen. Jag har varit sjuk men nu känner jag mig frisk, jag är under läkarkontroll, jag får en spruta var tredje-fjärde vecka.

”Jakt är min hobby”

Mannen berättar att han jagat sedan han var 18 år, att det är hans hobby. Skulle vapnen tas ifrån honom kan han inte utöva sin hobby – vilket han menar skulle försämra hans livskvalitet.

Vapnen förvaras för närvarande hos polisen. Och där kommer de stanna tills domstol säger något annat.

– Nu väntar vi på att domen i förvaltningsrätten ska vinna laga kraft, sedan har han han tre månader på sig att själv överlåta vapnen, säger polisintendent Peter Johansson i polisregion Öst.

Mannen berättar att han precis överklagat domen till Kammarrätten.