Ekeroth JO-anmäler Migrationsverket

Uppdaterad 2015-09-09 | Publicerad 2015-09-07

Riksdagsledamoten Kent Ekeroth (SD) har anmält Migrationsverket till Justitieombudsmannen, JO.

Han vänder sig mot beslutet från 2013 att alla syrier som kommer till Sverige får permanent uppehållstillstånd.

– Anonyma byråkrater har tagit dessa beslut utan någon politisk tillsyn, beslut som visat sig ha stora effekter på vår offentliga ekonomi, skriver Ekeroth.

I september 2013 beslutade Migrationsverket att alla syrier som kommer till Sverige ska få permanent uppehållstillstånd. Det innebar också att de som redan befann sig i Sverige och hade tidsbegränsade tillstånd fick stanna och ta hit sina familjer.

Migrationsverket gjorde bedömningen att den blodiga konflikten i Syrien inte skulle upphöra inom överskådlig framtid.

Nu, två år senare, har riksdagsledamoten Kent Ekeroth (SD) JO-anmält Migrationsverket. Han skriver i anmälan att "anonyma byråkrater har tagit dessa beslut utan någon politisk tillsyn, beslut som visat sig ha stora effekter på vår offentliga ekonomi".

”Vill bara ha mer pengar”

Till Aftonbladet säger Ekeroth att anmälan inte bara handlar om beslutet som rörde Syrien.

– Det är den allmänna hållningen att man ska släppa in alla i hela världen hit. Man gör ingenting för att minska inflödet till Sverige trots att man hela tiden överskrider budgeten som riksdagen har klubbat. De bryr sig inte om den utan vill bara ha mer pengar.

Varför kommer din anmälan nu, två år efter Migrationsverkets beslut?

– Den borde ha kommit redan 2013 egentligen. Jag borde ha lämnat in den redan då, kanske även tidigare. Men nu fortsätter vansinnet och Migrationsverket gör ingenting för att förändra det. De hade kunnat använda temporära uppehållstillstånd, individuella prövningar och infört ålderstester så att volymerna skulle minska.

I anmälan, som lämnades in i fredags, skriver Ekeroth att han vill att JO utreder "huruvida Migrationsverket brustit i sitt myndighetssvar och huruvida generaldirektören Anders Danielsson agerat ansvarslöst."

"Svensk rätt säger att de ska ha permanent uppehållstillstånd"

Anders Danielsson säger till Aftonbladet att han avvaktar med spänning om JO kommer ta upp anmälan.

– Vi får se vilket resultat de kommer fram till. Vi har följt den lagstiftning och den praxis som gäller för Sverige. Huvudregeln är att folk som söker asyl, har asylskäl och där man gör bedömningen att det finns ett långvarigt skyddsbehov, där säger svensk rätt att att de ska ha permanent uppehållstillstånd.

Han säger så här om beslutet som togs gjordes 2013.

– Vi gjorde bedömningen att konflikten i Syrien inte lär upphöra inom den närmaste tiden. Om en konflikt bedöms vara långvarig är huvudregeln permanenta uppehållstillstånd. Så vi har gjort den bedömningen och det finns dokumenterat för JO att ta del av, säger Danielsson.

Hjälp, vad händer? Vi förklarar
flyktingkaoset