Skyhög säkerhet kring Paristoppmöte

Uppdaterad 2015-12-11 | Publicerad 2015-11-29

Sverige representeras av statsministern och kungen i dag

PARIS. Polisen väntas slå en järnring runt klimatmötet i Paris som inleds på måndagen.

Totalt ska elvatusen tungt beväpnade poliser, militärer och väktare bevaka arrangemanget – och i luften kommer helikoptrar att hovra för att säkerställa att ingenting kan hända när de 147 stats- och regeringscheferna dyker upp.

Från Sverige kommer både statsministern och kungen.

Bara två veckor efter de våldsamma terrorattackerna i Paris hålls det stora klimattoppmötet i Le Bourget, en knapp halvtimme från stadens centrum. Ledare från stora delar av världen har deklarerat att terroristerna inte ska få vinna – och att de därför kommer att delta i arrangemanget.

Men för att ingenting ska kunna hända kommer säkerheten att vara extremt hög. Ingen kommer att tillåtas ta sig in på området med egna transportmedel eller utan särskilda namnbrickor som hämtats ut i förväg mot uppvisande av pass. Alla fotograferas dessutom.

Pendeltågen stannar vid en station ett par kilometer ifrån konferensområdet och är gratis för att så få som möjligt ska försöka ta taxi till området. Miljövänliga bussar trafikerar gatorna mellan tågstationen och in på konferensområdet, Parc des Expositions,stora delar av dagen. Den som ska in på området får gå genom larmbågar och alla väskor och datorer scannas i röntgenutrustning.

Hedersuppdrag för Löfven

Runt om området kommer beväpnade poliser och vakter att stå utposterade. Cirka 8000 väntas jobba med att sköta inpassering och gränskontroller medan övriga 3000 ska bevaka själva kongressområdet.

Stats- och regeringscheferna anländer till mötet och den pampiga invigningen i dag på morgonen. Samtliga, däribland USA:s president Barack Obama och Kinas högste ledare Xi Jinping, ska hålla tal om cirka tre minuter under arrangemanget som pågår hela dagen.

– Öppningsceremonin hålls med bland annat FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon, Frankrikes president Francois Hollande och Laurent Fabius som är Cop21:s president, säger Sara Keusen, pressråd vid svenska ambassaden i Paris.

Och temat är så klart klimathotet och vad världen måste göra för att komma överens om ett klimatavtal.

Den svenske statsministern Stefan Löfven (S) väntas anlända senast vid tiotiden. Då kommer han hälsas välkommen av den franske presidenten Francois Hollande som står värd för världsledarnas möte. Löfven kommer att hålla sitt tal under sen eftermiddag eftersom han också fått ett hedersuppdrag på mötet, att sitta som ordförande i den grupp som kallas FFFSR, Friends of Fossil Fuel Subsidy Reform.

Det är en sammanslutning av länder som arbetar för att få bort subventionerna av fossila bränslen såsom olja, kol och gas från marknaden, som ett led i att minska koldioxidutsläppen. De nordiska länderna anses ledande i arbetet. Sverige har ju dessutom satt upp en ambition om att bli världens första fossilfria land.

Kungaparet på plats

När Stefan Löfven sedan ska hålla sitt tal kommer det att följas på plats av den svenske kungen. De båda anländer tillsammans och kommer också att äta lunch med övriga ledare som är på plats. Bland de mest kända namnen finns förstås president Obama, Både kung Carl Gustaf och drottning Silvia är på plats i Paris under klimattoppmötets inledning. Under dagen deltar kungaparet i olika arrangemang, drottningen deltar till exempel i hundraårsjubileet för Handelskammaren i Paris där också klimat-kändisen Johan Rockström är en av de medverkande.

Klimattoppmötet väntas samla cirka 45 000 personer, varav drygt 3000 är journalister från hela världen. I anslutning till mötet skulle två stora manifestationer har hållits i centrala Paris, i inledningen och i slutet av mötet. Dessa har dock ställts in eftersom Frankrikes regering har dragit in tillstånden för arrangemangen av säkerhetsskäl. Detta mot bakgrund av terrorattackerna i Paris där 130 personer dödades.