Persson: ”Vi måste börja diskutera regering över blockgränsen”

Publicerad 2018-05-04

VINGÅKER/STOCKHOLM. Den nuvarande regeringen är alldeles för svag för att klara en kommande ekonomisk lågkonjunktur.

Under nästa mandatperiod menar före detta statsminister Göran Persson att ett starkare styre måste till.

– Vi måste börja diskutera en regering över blockgränsen, säger han.

Trots att det gått nästan elva år sedan Göran Persson lämnade politiken är den före detta statsministern och S-ledaren ofta i ropet.

Så sent som på första maj höll han tal och kom med nya inspel om hur han tycker att Socialdemokraterna och Stefan Löfven ska agera i valrörelsen.

– Vi behöver en tydlig valrörelse, omkring tydliga konflikter. Det gäller skolan, pensionerna, kommunalskatterna och Nato-medlemskapet. Ta upp det, gör skillnaden tydlig och vi får en bra valrörelse, sa han.

Spår lågkonjunktur

Göran Persson säger nu i en intervju med Aftonbladet att läget inför valet är tufft och att ett stökigt parlamentariskt läge är att vänta där inget av de traditionella blocken får majoritet. Han har redan tidigare sagt att det kommer krävas mer blocköverskridande samarbete framöver och att han inte utesluter ett nyval.

Framför allt är Persson orolig över vad som kommer att hända när den nuvarande ekonomiska högkonjunkturen klingar av och en lågkonjunktur tar vid. Då krävs ett stabilare regeringsunderlag när tuffa och jobbiga beslut ska fattas, menar han. Dagens S/MP-regering samlar inte ens 40 procent av riksdagsmandaten.

– Det är en svag regering vi har, parlamentariskt. Men den har klarat sig därför att vi har haft en opposition som har varit ännu svagare och det har gått bra för att vi haft en god ekonomi.

– Man kan ju inte vara säker på att det kommer en nedgång men efter så här många år av god ekonomisk utveckling så kommer det regelmässigt. Det ligger i korten för nästa mandatperiod. Det kommer inte att ske före valet så det påverkar inte den regeringsbildning som sker efter valet. Men under mandatperioden så kommer det att inträffa. Då krävs det en starkare regering.

”Måste få till en uppgörelse”

Enligt Persson måste partierna i ett första läge då börja samarbeta mer över blockgränsen.

– Har vi då en regering med svagt parlamentariskt stöd, då talar jag om 35-40 procent av riksdagen bakom sig, så får vi väldigt svårt att hantera en sådan situation. Då måste man få till stånd en uppgörelse som går över blockgränsen.

– Det behöver inte betyda att man får en koalitionsregering över blockgränsen. Det kan betyda att man gör upp om en fyra, fem, sex stora frågor. Till exempel ett nytt skattesystem eller en radikal förbättring av pensionssystemet. Frågor som är långsiktiga och av ekonomisk betydelse. Det kan vara en metod att göra det om det blir krisläge, säger han.

Men samtidigt tror Persson att det folkliga trycket i ett sådant läge kan bli stort.

– Då kan vi få en öppning för en regering över blockgränsen. Och det är säkert mycket lättare för Socialdemokraterna att gå över blockgränsen än det är för Moderaterna, så därför är en socialdemokratisk regering att föredra i det läget. De har lättare att hantera en sådan situation.

– Jag skulle tro att det skulle handla om Socialdemokraterna och de två mittenparterna Liberalerna och Centerpartiet. Men inte utan att vi fått ett så skarpt läge att svenska folket trycker på om att det är dags att ta gemensamt ansvar.

Hans budskap är tydligt:

– Vi måste börja diskutera en regering över blockgränsen.

”Behöver vara en stark regering”

Han är dock tydlig med att en starkare regering än dagens behöver vara en majoritetsregering.

– Men det behöver vara en stark regering som alltid har sitt förslag med som slutförslag i riksdagens voteringar. Det är väldigt viktigt.

Stefan Löfven har under lång tid sagt att blockpolitiken måste brytas, men hittills utan att lyckas. Men inför valet går de fyra Allianspartierna till val ihop med sikte på att bilda en ny regering ihop.

Socialdemokraterna har ett mycket tufft utgångsläge inför höstens val. Partiet opinionssiffror ligger stadigt en bra bit under valresultatet från 2014, då man landade på 31,0 procent.

”Klarar man 35 procent”

Göran Persson utesluter inte att en socialdemokratisk enpartiregering, som det ofta sett ut historiskt, kan bli verklighet efter valet.

– Det klarar man om man får 35 procent, så det ligger inom räckhåll. Och det ska man driva valrörelsen för. Men om inte svenska folket vill det får man titta på vad de sagt så att man får ihop en regering som är så stark som möjligt.

– Klarar man 35 procent tycker jag definitivt man ska försöka regera ensamma. Det är en mycket starkare än den nuvarande som har 37 procent men består av två partier. En enpartiregering behöver bara förhandla en gång och det är i riksdagen.

Men för att S ska kunna behålla makten menar han att det kommer att krävas en framgång i höstens val, något man nu ser ut att vara en bra bit ifrån.

– Då blir man väldigt stark. Med tanke på de resultat som varit de senaste åren så tycker jag att det känns rimligt att Löfven och hans regering borde få en chans till. Ofta är det ju så att en regering får en chans till för en andra mandatperiod.