Ulf Kristersson förlorar en av sina närmaste

Presschefen lämnar sin tjänst hos Moderaterna

Publicerad 2019-04-10

Ulf Kristersson förlorar en av sina närmaste medarbetare.

Moderaternas presschef Cherine Khalil lämnar sin tjänst efter EU-valet.

Då börjar hon i stället arbeta för Svenskt Näringsliv.

När Ulf Kristersson valdes till partiledare för Moderaterna hösten 2017 formade han ett nytt lag runt sig. Ett av hans första drag var att rekrytera Cherine Khalil, en veteran från Reinfeldt-regeringen, som presschef.

Cherine Khalil och Ulf Kristersson.

Hon har sedan dess varit hans högra hand både före, under och efter valrörelsen.

Men i dag kom beskedet att Khalil, som ofta synts en halvt steg bakom M-ledaren, lämnar sin tjänst efter EU-valet den 26 maj.

Hon ska i stället börja arbeta för Svenskt Näringsliv, på en nyinrättad tjänst som biträdande presschef med fokus på pr och opinionsbildning.

Beskedet kom under morgonen då den moderata partiorganisationen informerades.

När Aftonbladet når Cherine Khalil säger hon:

– Jag har lett Moderaternas pressarbete under valrörelsen och under en historisk regeringsbildningsprocess. Nu har vi precis lanserat vårt nya manér och satt en ny färdriktning för Moderaterna. Att få avsluta jobbet som presschef med en EU-valrörelse blir riktigt kul, säger hon.

Hon ser fram emot sitt nya uppdrag på Svenskt Näringsliv.

– Det ska verkligen bli spännande. Jag har jobbat med kommunikation i över tio år och gått mellan näringslivet och politiken tidigare, vilket jag tror är bra för att kunna bibehålla olika perspektiv.

Cherine Khalil, som även arbetade med Ulf Kristersson när han var socialförsäkringsminister, gör sin sista arbetsdag hos Moderaterna den 15 juni.

M-ledaren har den senaste tiden blivit av med flera viktiga kuggar i sitt lag. Utöver Khalil har bland andra vice partisekreteraren Anders Edholm lämnat.

Dessutom har Mikael Sandström, som togs in som rådgivare under regeringsbildningsprocessen, lämnat.

I dag stod det också klart att Moderaterna åter igen anställer Martin Borgs, som arbetat för partiet vid flera tillfällen. Han tillträder som ny kommunikationschef.