Nya succésiffror för Kristersson – plockar väljare från alla håll

Publicerad 2017-11-16

Ulf Kristerssons succémarsch fortsätter – Moderaterna noteras för en mycket kraftig uppgång och får 23,2 procent i nya mätningen från Aftonbladet/Inizio.

Partiet plockar nu väljare från flera håll.

Även inom den egna Alliansen.

– Mycket arbete återstår, men även den här mätningen bekräftar att det nu tio månader före valet är match igen, säger Gunnar Strömmer, partisekreterare (M).

Sedan Ulf Kristersson tog över som moderatledare efter Anna Kinberg Batra går det spikrakt uppåt i väljaropinionen. I nya Aftonbladet/Inizio noteras M för en mycket kraftig uppgång (+4,5) och landar därmed på 23,2 procent, vilket i princip är i nivå med partiets valresultat från 2014.

– Överlag handlar det förstås både om innehållet i vår politik och trovärdigheten i ledarskapet, säger partisekreterare Gunnar Strömmer om framgången.

Övriga tappar

Framför allt plockar Moderaterna väljare inom den egna Alliansen och från Sverigedemokraterna. Många män som lämnade partiet till förmån för Jimmie Åkessons SD vänder nu tillbaka. De nya M-väljarna kommer från alla åldersgrupper och finns både i stad och land, visar analyser av väljarströmmarna, men de som ser sig som ”rödgröna” har Kristersson ännu inte lyckats övertyga.

Att Alliansen är större än V, S och MP i den senaste mätningen förklaras helt av M:s uppgång. Övriga allianspartier tappar. Annie Lööfs Centerpartiet, som länge varit framgångsmotorn i samarbetet, tappar för tredje mätningen i rad och landar på 10,1 procent.

Värst är dock läget för Liberalerna, som i morgon samlas för Landsmöte i Västerås där de politiska budskapen ska vässas. Partiet är nere på sin sämsta siffra sedan valet 2014, 3,3 procent, och skulle åka ur riksdagen om det var val i dag..

– Det har gått upp och ned för flera av oss under mandatperioden och vi känner alla med varandra. Men jag känner mig lugn med att alla fyra partier kommer att hitta formen inför valet, säger Gunnar Strömmer, (M).

Större förtroende

Enligt Karin Nelsson, analyschef på Inizio, har Jan Björklunds parti särskilt stora problem med unga väljare. Personer under 29 år vänder L ryggen och går till andra inom Alliansen – och till Socialdemokraterna.

– Liberalerna har gått genom en partiledarstrid, där Birgitta Ohlsson förlorade. Samtidigt har andra partier tagit över deras profilfrågor, till exempel skolan där S nu har övertaget och försvaret där både S, M och SD har större förtroende, säger hon.

Maria Arnholm, Liberalernas partisekreterare, säger att hennes parti måste bli bättre på att visa väljarna att ”vi står upp för framtidstro, förnuft och den liberala demokratin”.

Med ett landsmöte som står inför dörren: Vad är viktigast för att locka tillbaka väljarna?

– Att visa att vi är den tydliga motpolen mot extremism. Vi säger nej till både högernationalism och vänsterpopulism, och fortsätter jobba för en skola i världsklass, och en integrationspolitik med både hjärta och hjärna.

Även SD är inne i en negativ trend och backar för femte mätningen i rad till sin sämsta siffra sedan februari 2015, 15,4 procent. Främst är det till M väljarna flyr.

MP försiktigt framåt

Inom det rödgröna blocket är det statsminister Stefan Löfven och Socialdemokraterna som står för tillbakagången. Där lämnar väljarna till förmån för Jonas Sjöstedts Vänsterpartiet. Regeringspartnern Miljöpartiet går försiktigt framåt och ligger nu exakt på gränsen till riksdagen, 4,0. Samma siffra får även Ebba Busch Thors KD.

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.