Uppror bland landets undersköterskor

Uppdaterad 2019-08-22 | Publicerad 2019-08-21

Nu kräver undersköterskor över hela landet stopp för fler besparingar i äldreomsorgen.

Tusentals namnunderskrifter lämnas över till regeringen.

– Det går inte att spara mer, det får vara nog nu, säger Marie Wiberg, grundare av Undersköterskeupproret.

Det är undersköterskorna och Kommunals arbetsplatsombud Marie Wiberg och Jenny Klingstam på Hälleborgs äldreboende i Västerås som ligger bakom upproret.

Allt började när de hörde rapporteringen om statsbudgeten i våras och diskussionen om besparingar på äldreomsorgen.

– Vi kände, nej, nu får det vara nog! Det går inte att spara mer. Vi måste få bättre arbetsvillkor och få bort de delade turerna. Man måste satsa på äldreomsorgen, satsa på ökad bemanning och sådana saker, säger Marie Wiberg, som menar att dagens situation påverkar både personal och äldre negativt.

Inget enkelt jobb

Kollegornas initiativ har spridit sig över landet och på torsdagen hålls manifestationer i Stockholm, Tingsryd, Jönköping, Skurup, Borlänge och Tranås.

Först ska dock initiativtagarna lämna över en namninsamling som just nu omfattar drygt 14 000 namn, till socialminister Lena Hallengren (S).

– Vi hoppas att hon ska ta till sig det här och tar upp det med andra partier och försöker göra någon gemensam plan för hur äldreomsorgen ska få mer pengar och hur man kan gå till väga för att ge vårt yrke högre status, säger Marie Wiberg.

Hon menar att det finns en stor okunskap kring vad undersköterskorna i äldreomsorgen egentligen gör och vänder sig starkt emot beskrivningen att det skulle vara frågan om ett ”enkelt jobb”.

– I debatten pratar man om enkla jobb. Men det här är inget enkelt jobb. Att ta hand om demenssjuka är bland det svåraste man kan göra.

Enligt Marie Wiberg och hennes kollegor är det dags att politikerna tar ansvar för äldreomsorgen. De vill både se bättre arbetsvillkor och fler anställda.

– De måste ta det här på allvar. Om de inte gör det kommer det snart inte vara någon som vill jobba kvar.

Kräver omsorgslyft

Tobias Baudin, Kommunals förbundsordförande, stöttar personalupproret.

– Det är väldigt bra, det är något som vi välkomnar. Vi vet att vi behöver anställa över 10 000 undersköterskor varje år. Då måste man dels höja lönerna men också förbättra villkoren så att fler ska vilja jobba som undersköterska och att fler som jobbar i dag ska stanna i yrket. Ungefär hälften av de som jobbar i dag funderar på att sluta inom några år, säger han.

Han menar att krisen är en följd av att det satsats för lite på äldreomsorgen i många år.

– Det är därför som från Kommunals sida nu kräver ett äldreomsorgslyft. Undersköterskeupproret har visat att man många gånger går på knäna i den svenska äldreomsorgen. Det kan vi aldrig acceptera. Vi kräver fler anställda och bättre användning av bemanningen.

• Vill du ha politiknyheter direkt i ditt flöde? Klicka här och gilla Aftonbladet Samhälle på Facebook!