Helena Lindahl (C) bröt partilinjen: ”S är landsbygdsfientliga”

Annie Lööf visste om att Helena Lindahl skulle rösta nej

Uppdaterad 2019-01-19 | Publicerad 2019-01-18

Centerpartisten Helena Lindahl bröt partilinjen och röstade nej till Löfven som statsminister.

– I grunden handlar det om att S är ett landsbygdsfientligt parti, med en ideologi där staten står över människan, säger riksdagsledamoten från Västerbotten till Aftonbladet.

115 riksdagsledamöter röstade ja, 153 nej och 77 avstod. Det blev som väntat en uppgörelse mellan S, MP, C och L där de två senare och Vänsterpartiet, lade ner rösterna i riksdagsomröstningen.

Beslutet att göra upp med S ses av kritikerna som att Centerpartiet blir stödparti till S, vilket Lööf bedyrat att hennes parti aldrig skulle bli.

Helena Lindahl (C) röstade nej till Stefan Löfven som statsminister.

En centerpartist röstade nej i omröstningen, och gick därmed emot partilinjen, något Annie Lööf visste skulle ske:

– Jag har vetat om det en längre tid. Hon kunde helt enkelt inte tolerera Stefan Löfven som statsminister. Men samtliga partidistrikt har rekommenderat riksdagsgruppen att i detta svåra läge att välja den minst dåliga lösningen, säger Annie Lööf efter omröstningen.

Helena Lindahl, C-riksdagsledamot Västerbottens län, skriver på Facebook om beslutet att trycka på den röda knappen.

”Jag kan inte stoppa Löfven från att bli vald, men han är inte och kommer aldrig att bli min statsminister. Därför är det för mig självklart att inte stödja hans fortsatta regerande”, skriver Lindahl.

För Aftonbladet utvecklar Lindahl resonemanget som lett till beslutet.

– I grunden handlar det om att S är ett landsbygdsfientligt parti, med en ideologi där staten står över människan. Under Löfvens tid har staten hindrat människor från att bruka sin skog, utan ett öre i ersättning, södra Lappland har fått dela på en polisbil och folk står utan snöröjning för tredje vintern i rad. Det är bara ett axplock av allt jag inte gillar med S-politiken, säger Helena Lindahl.

– Detta är för mig oförenligt med det jag står för, marknadsliberal decentralism, valfrihet och en levande landsbygd. Nu tänker jag kavla upp ärmarna och fortsätta kämpa för att de här sakerna ska förändras, för att Västerbotten ska bli mer fritt och mindre socialistiskt, fortsätter hon.

”Är vad mina väljare vill”

Det är också vad hennes väljare i Västerbotten vill att hon gör berättar hon.

– När jag har pratat med mina väljare i Västerbotten inför den här omröstningen, de som kryssat in mig i riksdagen, är beskedet att de vill ha bort Stefan Löfven. I grunden är det också min övertygelse, både ideologiskt och pragmatiskt, att vi måste byta regering, och inte minst byta politik.

Att andra centerpartister ser annorlunda på det förstår hon.

– Jag har full respekt för att mina partikamrater har landat i en annan slutsats, och jag är glad över hur mycket liberal politik Centerpartiet har fått igenom, men jag kan inte gå emot den djupt rotade känsla som både jag och mina väljare i Västerbotten bär på, att det viktigaste är att vi får en ny regering och en ny politik. Resten av mandatperioden ska jag se till att jaga på Socialdemokraterna med ännu större kraft än tidigare, säger Helena Lindahl.

Så röstade ledamöterna

  • Sverige har negativ parlamentarism, vilket innebär att det räcker att en majoritet av riksdagen tolererar statsministern för att denne ska väljas. 175 behöver inte rösta ja, men 175 får inte rösta nej.
  • 115 riksdagsledamöter röstade ja (Socialdemokraterna och Miljöpartiet).
  • 153 röstade nej (Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna samt centerpartisten Helena Lindahl).
  • 77 Ledamöter avstod från att rösta (Liberalerna, Centerpartiet och Vänsterpartiet).
  • Följande ledamöter var frånvarande: Johanna Haraldsson (S), Ulrika Jörgensson (M), Jonas Millard (SD) och Amine Kakabaveh (V).