Dinamarca: Rasismen tillåts sätta agendan även för S

Uppdaterad 2018-02-07 | Publicerad 2018-02-05

Rossana Dinamarca ställer inte upp för omval, men kampanjar för V till september.

Hon ser sitt parti som en viktig motvikt till andra som hon menar låter SD sätta agendan.

– Vi är i ett politiskt läge nu där rasismen har normaliserats och har kommit väldigt långt in i politiken, och till och med styr politiken. Även bland socialdemokrater tillåts det att sätta agendan, säger Dinamarca.

Det har gått ett dygn sedan Rossana Dinamarca, 44, meddelande att hon sätter streck i debatten efter 16 år i Vänsterpartiets riksdagsgrupp. Vid mandatperiodens utgång lämnar hon toppolitiken för att göra något annat. Vad vet hon inte.

Beslutet är färskt och har varit svårt att fatta, slår hon fast.

Det som slutligen fick henne att bestämma sig var att Vänsterpartiets valberedning nominerade henne för omval till partistyrelsen.

Rossana Dinamarca under en riksdagsdebatt om MeToo.

– Då kände jag att det verkligen inte skulle kännas schyst att kanske bli vald till partistyrelsen på kongressen och sedan någon vecka eller månad senare komma och säga, ”hörni, jag hoppar av nu”.

För mycket Sjöstedt

Rossana Dinamarca är lite irriterad över hur hennes beslut har framställts i media. Hon upplever att det har blandats ihop med den kritik hon riktat mot sitt parti – om att det är allt för stort fokus på partiledaren Jonas Sjöstedt.

– Jag har haft kritik och den står jag för, men jag vill verkligen framhålla att det här har inget samband med varandra, säger Dinamarca.

– Jag har länge sagt att vi måste lyfta fler personer och visa att vi är ett brett parti, ett feministiskt parti och att vi är ett parti för dem vi säger oss företräda. Det måste också synas i vilka personer vi lyfter fram.

Kärleksbombats

Sedan Rossana Dinamarca gick ut med att hon inte ställer upp för omval har hon fått mycket rektioner och kärlek, av kända och okända. Särskilt lyfter man fram när hon tog ställning mot Björn Söder med orden ”inte min talman”.

Hon är märkbart rörd.

– Många skriver vilken betydelse jag har haft för dem som människor, för att jag har stått upp för det jag har gjort. De har kanske delat samma bakgrund som jag och känt att när jag har stått upp har jag gjort det också för dem. Det är ju fantastiskt, säger hon.

– När jag kom in i riksdagen var jag 28 år gammal och tyckte att det var hisnande för en tjej med min bakgrund. Flyktingbarn, uppväxt i miljonprogram, dotter till bilbyggare. För mig fanns det inte på kartan att en person med min bakgrund skulle kunna hamna i riksdagen, och nu har jag suttit där i 16 år.

Kritiserar S

Rossana Dinamarca räknar dock inte med att slå ned på takten under sista tiden i riksdagen. Hon ska kampanja för V fram till valet den 9 september.

Vilken är den viktigaste valfrågan, tycker du?

– Att vi är i ett politiskt läge nu där rasismen har normaliserats och har kommit väldigt långt in i politiken, och till och med styr politiken. Även bland socialdemokrater tillåts det att sätta agendan.

Dinamarca menar att V måste vara en motvikt till detta.

– Det är extremt viktigt att vi vågar stå pall när många av de andra partierna låter SD sätta den politiska agendan och där vi har en socialdemokrati som inte längre vill kalla sig för ett vänsterparti utan säger att de är ett mittenparti, och som har antagit en retorik som jag inte känner igen, säger hon.

Hon menar att dagens socialdemokrati står väldigt långt i från det S som fanns när hon växte upp.

– Jag var nio år gammal när jag blev politiskt aktiv. Då var det inte Lars Werner som var min politiska förebild utan det var Olof Palme. Han hade en enormt stor inverkan på mig. Det är en sorg för hela arbetarrörelsen och det är klart att det också spelar roll för oss som vänsterparti. Vi behöver en socialdemokrati som vågar vara ett vänsterparti.

Även MeToo kommer att sätta spår i årets valrörelse, tror Dinamarca. De många kvinnor som har delat med sig av sina upplevelser kommer att kräva verklig förändring.

– Vi är många som känner att patriarkatet måste falla under våran livstid.

Inget partibyte

Förra V-ledaren Gudrun Schyman, som nu leder Feministiskt initiativ, är en av dem som hyllat Dinamarca det senaste dygnet. ”Bästa feministen i Riksdagen slutar” skrev Schyman på Twitter.

Men något partibyte är inte aktuellt.

– Nej, jag är feminist och antirasist, men jag är också socialist och vänster. Jag har aldrig sett Fi som en fiende men jag har också sett den skillnaden mellan oss, att vi är ett feministiskt socialistiskt vänsterparti och det har ju Fi inte uttalat. Och det är för mig viktiga delar, säger Rossana Dinamarca.

Socialdemokraternas partisekreterare Lena Rådström Baastad presenterade i förra veckan partiets valstrategi. S går fram med välfärd, lag och ordning och snabbare integration som viktigaste frågor.

Hon menar att S går till val på en politik som ska svara på ”de utmaningar som Sverige står inför och som politiken förväntas lösa” och inte genom att titta på andra partier.

– Vårt fokus ligger därför på bättre välfärd för vanligt folk i hela landet, lag och ordning samt snabbare integration. Vi utgår från verkliga samhällsproblem som slår mot vanligt folk och allra hårdast mot de mest utsatta i samhället. Att bekämpa detta är klassisk S-politik, säger hon.

Sjöstedt: Mycket handlar om partiledarna

V-ledaren Jonas Sjöstedt kommenterade på måndagen Dinamarcas avhopp. Han ger henne delvis rätt i att mycket fokus ligger på honom.

– Jag tycker att det ska vara ett självklart mål att många ska synas, att många ska föra fram Vänsterpartiets politik. Tyvärr handlar kanske för mycket i dag i politiken om partiledarna, säger han till SR Ekot.

Vill du ha politiknyheter direkt i ditt flöde? Klicka här och gilla Aftonbladet Samhälle på Facebook!