Källa: L har inte deltagit i alliansförhandlingarna

Publicerad 2019-01-12

Liberalerna säger att de förhandlat både med Stefan Löfven och Ulf Kristersson.

Men enligt en källa med insyn har Jan Björklund inte deltagit i samtalen i Alliansen på lång tid.

– Från och med att riksdagen stängde i jul har Liberalerna inte velat vara en del av förhandlingarna, säger källan.

Liberalerna träffas i helgen för att ta ställning i regeringsfrågan. Klockan 12 samlades partistyrelsen i en lokal i Gamla stan, i morgon träffas partirådet för att ta det slutgiltiga beslutet.

Båda statsministerkandidaterna har kommit med bud till Liberalerna. Inför partirådet har två olika utkast till överenskommelser lagts ut på L:s hemsida. En mellan S, MP, C och L – den andra mellan allianspartierna.

Jan Björlund sa tidigare i veckan att partiet suttit i förhandlingar med båda sidor.

– Vi för nu samtal från Liberalernas sida med båda sidor i den här regeringsfrågan. Det är vårt ansvar att nu tillsammans med övriga partier se till att Sverige faktiskt får en regering, sa han.

Har inte varit med att ta fram utkastet

Men enligt en källa med insyn har Liberalerna inte deltagit i förhandlingarna inom Alliansen på länge.

– Från och med att riksdagen stängde i jul har Liberalerna  inte velat vara en del av förhandlingarna. De har ställt sig helt utanför processen, säger källan.

Förhandlingarna har i stället hållits mellan de övriga allianspartierna. Mest intensivt har det varit mellan M och C.

– L har fått utkastet för att ta ställning till det, men de har inte varit med och ta fram det, säger källan.

Irritation inom L

Enligt uppgifter till Aftonbladet finns det även en irritation inom delar av L att partiet inte varit mer aktiv i alliansförhandlingarna. Partiets ekonomiskpolitiska talesperson, Mats Persson, är öppet kritisk på sin Facebook-sida.

”De politiska vinster som Liberalerna når i överenskommelsen med Socialdemokraterna hade vi fått i en förhandling med Moderaterna, om vi bara hade bett om det. Och istället för alliansens gemensamma reformagenda får vi rödgröna förslag om friår och familjevecka - reformer som innebär att skattebetalarna ska betala människor för att inte arbeta.” skriver han.

Liberalernas presschef Elin Boberg säger till Aftonbladet att Liberalerna har deltagit i förhandlingarna både före och efter jul.

– Vi har fört samtal med så väl S som M. De har skett kontakter med båda parter före och efter jul.