Elisabeth Svantesson slår tillbaka mot budgetkritiken

Moderaternas ekonomiska talesperson: Vi har prioriterat

Publicerad 2018-12-20

M och KD vann stöd för sin budget – och har efteråt fått hård kritik.

Flera tunga myndighetschefer varnar för att de kommer behöva slakta delar av sin verksamhet vilket leder till sämre service till medborgarna.

Men Moderaternas ekonomiska talespersonen Elisabeth Svantesson slår tillbaka.

– Det brukar vara så att generaldirektörer inte vill effektivisera, säger hon.

Över 100 dagar efter valet leds Sverige av en övergångsregering då partierna inte lyckats komma överens om ett nytt styre.

Som om inte det var udda nog åkte Stefan Löfvens temporära regering också på stryk i riksdagen när budgeten för 2019 behandlades. Det blev förslaget från Moderaterna och Kristdemokraterna som vann, med stöd av Sverigedemokraterna.

Budgeten innehåller sänkta skatter på arbete och för pensionärer, satsningar på bland annat polisen och försvaret samt mer pengar till välfärden i kommuner och landsting.

Men den innehöll också besparingar på flera områden vilket leder till att flera myndigheter får sänka anslag. Den nyöppnade Jämställdhetsmyndigheten läggs ned.

Besparingarna är en av anledningarna till att M/KD fått utstå kritik från flera håll. Men det finns även de som tycker att det är fel att slå fast den ekonomiska politiken för nästa år när det inte finns någon ny regering plats.

”Vi har gjort viktiga prioriteringar”

En del i budgeten kan förändras under året, men skattesänkningarna ligger fast.

Mitt i det här står M:s ekonomiska talesperson Elisabeth Svantesson, som står redo att bli finansminister om Ulf Kristersson lyckas bilda regering.

Ni har fått igenom en budget som antagligen kommer behöva förändras nästa år, oavsett vilken regering det blir. Blir inte det onödigt rörigt?

– Nej, vi har gjort viktiga prioriteringar. Vi ser till att polisen och försvaret får mer pengar. Alla pensionärer får en större skattesänkning än vad de fått med övergångsbudgeten. Det tror jag i grunden är bra.

Men försvårar inte det här regeringsbildningsprocessen, att det gör det svårare att förhandla fram saker när de har mindre pengar att röra sig med?

– Det är ingen regering som äger en budget. Finansmakten ligger i riksdagen, som nu har fattat beslut. Men det betyder ju inte att en regering, oavsett hur den ser ut, inte kan göra en del förändringar. Men grundstommen finns där nu, det har riksdagen beslutat. Det kallas demokrati.

– Blir det extra val blir det ingen regering förrän sent i vår. Då behöver vi i riksdagen ta tag i dem nu. Jag tycker att flera partier borde lagt en budget i riksdagen.

Hur påverkar det här regeringsbildningen? 

– Å ena sidan är det två olika processer, med regeringsbildning och budget. Å andra sidan är det så att om Ulf Kristersson skulle bli statsminister så underlättar det att det finns en budget på plats. Sedan kan ju den behöva förändras om andra partier finns med i regeringen. Men det är ju i grunden mycket allianspolitik i budgeten.

Men varken Centern eller Liberalerna var med i förhandlingarna, så det är väl ingen alliansbudget?

– Jag hade önskat att de hade varit det, då hade det funnits ännu mer av deras politik i budgeten. Men mycket av det som vi gör är ju från Alliansens reformagenda.

Har du redan planerat hur budgeten ska justeras om C och L stöttar er?

– För det första är det här en budget bara för 2019. Det går att göra förändringar i en förhandling och stärka vissa delar om andra partier vill. Men det handlar också om en långsiktighet under hela mandatperioden. Jag tycker det är självklart att förhandla och diskutera mer miljöpolitik och landsbygdspolitik med C och värnskatten med L, exempelvis.

“Det drabbar de arbetssökande”, sa Arbetsförmedlingens generaldirektör Mikael Sjöberg om nedskärningarna för myndigheten. Gör det inte det?

– Nej, när det gäller anslagen, det som är arbetsmarknadspolitik, är det efter vår effektivisering de näst högsta någonsin. De har enormt stora resurser som har vuxit genom åren. De behöver effektiviseras, det är ingen hemlighet att vi har tyckt det. Jag har träffat honom efter det och vi har pratat.

Men han säger att det kommer att drabba de arbetssökande. Borde inte han som generaldirektör veta?

– Det brukar vara så att generaldirektörer inte vill effektivisera. Men vi vet att under de senaste åren så har anslagen till Arbetsförmedlingen exploderat, trots en brinnande högkonjunktur. Det är för att mycket av insatserna inte är effektiva. Vi menar inte att färre personer ska få hjälp, men insatserna måste ha lägre kostnader.

Fått kritik

En åtgärd i budgeten som fått mycket uppmärksamhet är att den nystartade Jämställdhetsmyndigheten läggs ned. Det har mött hård kritik, bland annat från Liberalerna.

Men även här säger Svantesson att man gjort rätt.

– Det är lätt att det blir en myndighet som ska ansvara för ett politikområde. Jag tror det är fel perspektiv. Jämställdhet och integration måste genomsyra allt som sker på politiska områden. Och framför allt krävs det reformer, inte fler myndigheter.

– Däremot är det viktigt att arbeta med jämställdhet. Det är därför jag tycker det är bra att kvinnor får mer i plånboken. Och vi satsar 100 miljoner på strategier för mäns våld mot kvinnor.

Migrationsverkets generaldirektör Mikael Ribbenvik varnar i ett brev till riksdagen att nedskärningarna där i stället kommer leda till ökade kostnader. Hur ser du på det?

– När det gäller dem kan de inte bli förvånade att det blir en minskning. Det fanns med redan i den rödgröna budgeten, eftersom det är färre som söker asyl. De kommer att klara en effektivisering. Men när det gäller både Migrationsverket och Arbetsförmedlingen finns det möjligheter att göra smidigare neddragningar än vad de nämner externt.

Är kritiken förväntad?

– Det handlar i grund och botten om att vi prioriterar. Vi satsar på att stärka samhällskontraktet, vilket innebär att vi exempelvis satsar resurser på LSS, på sjukvården, polisen och försvaret samt flera miljarder kronor på kommuner och landsting. Men det innebär ju då också att man måste minska utgifterna på andra delar. Det väcker alltid känslor. Men jag är övertygad att vi använder skattebetalarnas pengar på ett effektivt sätt.

Du och finansminister Magdalena Andersson (S) brukar fika ibland. Vad säger hon till dig om allt det här?

– Det får du fråga henne om. Men oavsett så tycker jag att hon är en idogt arbetande person som utifrån sin ideologi vill göra det bra i Sverige. Hon är en arbetsam och mycket duktig.

ANNONS