Jan Björklund ställer inte upp för omval

Liberalernas partiledare om sin framtid

Uppdaterad 2019-02-07 | Publicerad 2019-02-06

Jan Björklund hade avgått omgående om han förlorat striden om regeringsfrågan.

I dag meddelade L-ledaren att han inte ställer upp för omval vid partiets landsmöte i november.

– Efter tolv år som partiledare är det dags att lämna stafettpinnen vidare, någon gång måste det ske, säger Björklund.

Björklund håller pressträff –
liverapportering

Liberalernas partiledare Jan Björklund ställer inte upp för omval vid partiets landsmöte i november.

Efter att ha meddelat både valberedningen och sin partiledning om sitt beslut uttalande han sig också vid en pressträff i riksdagen.

– Efter tolv år som partiledare är det dags att lämna stafettpinnen vidare. Någon gång måste det ske, tolv år är lång tid för ett sådant här uppdrag, säger Björklund.

Lämnat även i regeringsställning

Att han väljer att berätta om detta just nu förklarar han med att han suttit länge och att det behövs nytt blod i ett parti ibland, men också att han får många frågor om sin framtid. Dessutom att hans efterträdare måste få tid på sig att jobba in sig inför nästa val, 2022.

– Hade vi hamnat i regeringsställning hade jag varit kvar något år, men jag hade inte suttit hela perioden.

Jan Björklund menar att det nu är upp till valberedningen att lägga fast en tidsplan för hur hans efterträdare ska utses. Han framhåller att han själv inte kommer att lägga sig i detta arbete.

– Men det får inte störa EU-valet, säger han.

Björklund fortsätter som partiledare till dess att hans efterträdare har valts. Viktigast är, enligt honom själv, det kommande EU-valet den 26 maj och att januariavtalet, samarbetet med S, MP och C, kommer på plats.

Kraftig spricka i L

De senaste månadernas process har varit svår inom L. Det har funnits en spricka som löpt ända upp i partiledningen om huruvida man skulle samarbeta med S eller släppa fram Ulf Kristersson (M).

Björklund kallar hösten för en ”krävande period”.

– Hade jag förlorat striden på partirådet hade jag meddelat min avgång då, säger han.

Men att hans planerade avgång nu skulle kunna störa januariavtalet vill Björklund inte kännas vid.

– Januariavtalet ligger fast. Det har ett starkt stöd ute i partilandet. 

Det parti Björklund kommer lämna efter sig har under hösten varit djupt splittrat. Men L-ledaren säger att de flesta nu är inställda på att Januariavtalet ska genomföras.

– Det fungerar ju så i ett parti att man har en tuff debatt och sedan fattar man beslut, som vi gjorde på partirådet. Sedan slutar man upp kring det. Den processen uppfattar jag är i full gång.

”Det är lite vemodigt”

Hur vill du att folk ska minnas dina år som partiledare?

– Det jag tror de flesta kommer reflektera över är den totala omläggningen av svensk skolpolitik som har skett under de här åren där vi liberaler har varit ledande. Men det handlar även om försvarspolitiken och LSS.

– Men under de här åren har vi dessvärre fått en annan utveckling som är negativ, att högerextrema krafter har vuxit kraftigt. Det har ju inneburit att varken Liberalerna eller Alliansen har kunnat gå framåt.

Hur känns det att ge det här beskedet?

– Det är lite vemodigt, jag tycker att det här är roligt. Men samtidigt, tolv år är väldigt lång tid och det är dags att byta.

• Vill du ha politiknyheter direkt i ditt flöde? Klicka här och gilla Aftonbladet Samhälle på Facebook!