Tegnell självkritisk – kunde gjort mer tidigare

Publicerad 2020-04-03

Sverige hade kunnat göra mer tidigare i kampen mot coronaepidemin.

Det säger statsepidemiolog Anders Tegnell som gästar SVT:s ”Skavlan”.

– Jag tror alla blev chockade när det blev som det blev i Italien.

Statsepidemiolog Anders Tegnell anser att Folkhälsomyndigheten hade kunnat börja kommunicera om coronaepidemin tidigare än vad man gjorde.

– Vi hade kunnat börja diskutera vad vi behöver göra framåt ännu tidigare, säger han i ”Skavlan”.

En förklaring till varför det inte gjordes var att många inte förstod allvaret i vad som hände i Kina när covid-19 började spridas.

– Många med oss såg det som hände och tänkte ”det kanske inte behöver bli så mycket mer”, säger han.

Ger lugnande svar

Sveriges strategi i kampen mot corona har varit uppe på diskussion både nationellt och internationellt. Flera experter, tidningar och debattörer anser att Sverige bör gå fram hårdare för att hindra smittspridningen. Stängda skolor och hårdare sociala restriktioner är åtgärder som lyfts fram. Men den ”mjuka” strategin har också hyllats. Bland annat visar en rapport från Harvard-universitetet att den förefaller vara effektiv.

I programmet ger Anders Tegnell ett svar som kan vara lugnande för småbarnsföräldrar: Han tror inte att förskolor kommer att stängas.

– Jag har väldigt svårt att se att de stänger nationellt, speciellt när vi har gått så här långt i epidemin som vi gjort nu, säger han.

Vem bär ansvaret

Tegnell får också frågan vem som bär ansvaret om Sveriges linje visar sig vara sämre än andra länders. Hans svar är att det är delat mellan politiker och myndigheter.

– Man kommer säkert att peka på bägge efteråt.

Skavlan sänds i SVT i kväll.

PODD Så kommer corona påverka svensk politik

I det här avsnittet av Aftonbladet Daily pratar vi om hur regeringen och Stefan Löfven hanterar coronakrisen. Vad innebär krisen för det politiska läget och hur ser Sverige ut när krisen är över? Gäst: Lena Mellin, inrikespolitisk kommentator på Aftonbladet.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen