Mandaten klara: ”Ändrar dynamiken i riksdagen”

Valet: Rödgröna kan få majoritet – med C

Publicerad 2018-09-13

Det pendlande mandatet mellan C och SD ändrar dynamiken i riksdagen, enligt matematikprofessorn Svante Linusson.

Konstellationen C, S, MP och V ser ut att få egen majoritet.

– Det kan absolut spela roll, säger han.

Mandatpendlingen mellan C och SD var under gårdagen en riktig rysare. Nu är den preliminära rösträkningen klar och C har tagit tillbaka mandatet. Det innebär en ”förändrad dynamik” i riksdagen, enligt Svante Linusson, professor i matematik på KTH och sakkunnig till Valprövningsnämnden.

– När Centern fick det här extra mandatet så får de majoritet tillsammans med de rödgröna, med ett mandats marginal, säger han.

I nuläget får S, MP, V och C får 175 mandat. M, L, KD och SD får 174.

Det är också endast ett mandats skillnad mellan de klassiska blocken: S, MP och V får 144. Alliansen får 143 och SD 62 mandat.

Tänker inte bilda regering med S

Centerpartiets partiledare Annie Lööf upprepade i går sin hållning – att hon inte tänker lämna Alliansen.

– Vi vill forma en alliansregering med ärliga och respektfulla samtal över blockgränsen, sa hon.

Att S, MP, V och C får majoritet kommer därför inte påverka regeringsbildningen – däremot kan det påverka omröstningar i riksdagen, enligt Svante Linusson.

– Det blir annan dynamik i riksdagen beroende på vilka partier som har en majoritet. Det kan uppstå situationer där det blir majoritet för att rösta igenom en politisk fråga. Till exempel en miljöfråga som C, MP och V är överens om. Då måste S bestämma sig för om de håller med eller ska rösta med M, L, KD och SD.

Alla röster räknas igen

Vid 15 på torsdagen var det bara 1 av 6 325 distrikt som inte var räknade. Parallellt pågår en kontrollräkning så siffrorna i den här artikeln är därför endast preliminära. Men enligt Svante Linusson brukar kontrollräkningen inte innebära så stora förändringar.

– Dels kan man upptäcka fel, enstaka röster kan byta parti. Dels är det ogiltiga röster som kan omprövas och kanske räknas som giltiga.

Kan mandatfördelningen ändras igen?

– Det kommer i alla fall inte att ske någon förändring från de rödgröna till Alliansen, det tror jag inte. I så fall har det skett någon jättekonstig felräkning. Det skulle kunna vara någon förändring inom Alliansen.

Resultatet av den slutgiltiga rösträkningen, som sköts av länsstyrelsen, väntas bli klart tidigast i morgon, fredag.