S vill få fler gymnasieelever att läsa på högskolan

Publicerad 2018-08-22

ÖREBRO. Fler gymnasieelever ska läsa på högskolan.

Och barn på högstadiet ska få större möjligheter att utvecklas inom intressen som språk, matte eller naturvetenskap.

– Ingen ska lämnas efter i den svenska skolan, men ingen ska heller hållas tillbaka, säger gymnasieminister Anna Ekström (S).

På teknikskolan Komtek i Örebro höll statsminister Stefan Löfven och hans partikamrat Anna Ekström en presskonferens där de levererade ännu ett vallöfte.

Dagen började dock med att de båda 3D-scannades av elever, vilket resulterade i miniatyrer av dem själva.

Socialdemokraterna vill göra det lättare för elever som har särskilt lätt för sig att kunna rusa före sina skolkamrater i sina favoritämnen.

Stefan Löfven höll presskonferens på teknikskolan Komtek i Örebro.

Vill se en språngbräda

Det handlar bland annat om att man vill se ett initiativ man kallar Språngbrädan, med syfte att väcka och utveckla elevers kunskapsintresse genom laborationer, experiment och utmaningar i till exempel språk, matte och teknik.

Tanken är att Språngbrädan ska kunna bedrivas i samarbete med verksamheter utanför skolan och att utbildningen ska kunna ske både under skoltid och på fritiden.

– Vi tror att den här typen av samarbetsprojekt där man stimulerar ungdomar i högstadiet att samarbeta med till exempel forskare eller industrin kan vara jättebra, säger Anna Ekström.

Vill stimulera elever

Men partiet vill också ge fler gymnasieelever möjlighet att läsa högskolekurser. Det är redan nu möjligt, men S vill få fler att ta det steget.

– Elever som går framåt lite fortare ska få goda möjligheter att bli stimulerade och möta uppgifter som är utmanande också för dem, säger Ekström.

– Därför vill vi säkerställa att det finns en möjlighet till exempel för gymnasieelever som snabbt har klarat av behörighetsgivande utbildning att kunna börja läsa på universitetet redan under gymnasietiden.

Sverige – en kunskapsnation

Stefan Löfven poängterade att det är viktigt att Sverige behåller sin plats som kunskapsnation och att satsningar på skolan, både lärare och elever, är avgörande för detta.

Han slog också fast att alla elever ska kunna hitta sin plats i den svenska skolan.

– Lika viktigt som det är att elever som behöver mer stöd får det, lika viktigt är det att de som ligger lite före ska kunna få ännu mer stimulans, säger han.

Socialdemokraterna viker 20 miljoner årligen för satsningen.

• Vill du ha politiknyheter direkt i ditt flöde? Klicka här och gilla Aftonbladet Samhälle på Facebook!