M-topparnas krav på AKB: ”Varit för dåliga”

Publicerad 2017-03-23

Anna Kinberg Batra dras med usla opinionssiffror, internt missnöje och avgångskrav.

Inför partiets Sverigemöte kräver en lång rad tunga moderater att hon levererar en tydlig berättelse om vad partiet vill göra om de når makten.

– Vi har varit dåliga på att kommunicera vår politik, säger Lars-Ingvar Ljungmann, ordförande för M-distriktet i Skåne.

Följ ämnen

När Moderaterna i morgon inleder sitt Sverigemöte i Karlstad är det inget välmående parti som samlas. Anna Kinberg Batra har på sistone fått vänja sig vid opinionsmätningar som pekar brant nedåt.

Samtidigt har C-ledaren Annie Lööf lyft sitt parti till nivåer som inte skådats på årtionden.

Missnöjet med Kinberg Batra växer. En enkät som Dagens Samhälle gjort visar att sex moderata kommuntoppar vill att M byter ledare.

Inför helgens möte har Aftonbladet talat med en lång rad moderater på olika nivåer i partiet. Många av dem saknar en sammanhållen berättelse kring partiets politik, vad man egentligen vill göra med Sverige om man vinner makten 2018.

En av dem är Lars-Ingvar Ljungmann, ordförande för partidistriktet i Skåne.

– Det har varit lite väl mycket utspel, säger han.

”Vi har varit för dåliga”

M:s nedgång har accelererat efter att Kinberg Batra i januari meddelade att man ville fälla regeringen med Sverigedemokraternas hjälp. Dessutom öppnade hon upp för samtal och samarbete med Jimmie Åkessons parti i riksdagen och ute i landet.

– Jag tror inte det finns ett skäl till nedgången. Vissa säger att det är utspelet när det gällde SD. Men jag tror helt enkelt att vi har varit dåliga på att kommunicera vår politik, att vi måste bli bättre, säger Ljungmann.

Även Benjamin Dousa, ordförande i Moderata ungdomsförbundet, efterfrågar en linje.

– Det har varit lite spretigt med väldigt många, snarare än kvalitativa, politiska utspel. Vi behöver en sammanhållen linje så att det blir tydligt vad M faktiskt tycker i för väljarna centrala frågor. Vi tycker att partiet i större utsträckning borde återgå till arbetslinjen, säger han.

Samtidigt som M går trögt på riksplanet börjar nu oron sprida sig bland partiets kommun- och landstingspolitiker runt om i Sverige. Ett dåligt resultat i riksdagsvalet brukar ofta betyda att stödet sjunker även lokalt.

Mats Gerdau, kommunstyrelsens ordförande i Nacka, vill att samhällsdebatten ska handla mindre om det politiska spelet.

– Vi, vår partiledning och vi andra, måste bli ännu bättre på att fokusera på innehållet och sakfrågor, säger han.

Ser en osäker situation

Och han menar att det är bråttom.

– Det måste ta fart nu när regeringen lägger förslag om höjda skatter på allt som rör sig. Om vi kan få upp den debatten mer, att vi vill samla partier i riksdagen till att stoppa idiotiska skattehöjningar, får vi mer en diskussion om sakfrågor. Då kan folk känna igen partiet.

Gerdau beskriver situationen i partiet som "osäker" för tillfället.

– Då behöver man bli väldigt tydlig kring vad vår bild av framtiden är. Att vi är den starkaste kraften för framtidstro, humanitet och frihet.

Patric Åberg, kommunstyrelsens ordförande i Östra Göinge, har inte möjlighet att åka på Sverigemötet. Men även han är orolig över läget.

– Vi har varit nere tidigare genom åren och jag tror att vi måste skapa energi och nyfikenhet på de utmaningar som finns. Det är något som jag har tjatat om många gånger, även när Reinfeldt satt vid rodret, att vi inte bara kan eftersträva makten. Vi måste veta vad vi ska göra med den.

Han säger att många av de politiska förslag partiet presenterat är bra.

– Det är bra att vi fokuserar på tryggheten och att alla ska arbeta. Men vi har inte lyckats få ihop det till en berättelse som gör att människor känner att M har rätt när de pratar om hur det ser ut i landet.

”Folk litar inte på Moderaterna”

Karin Svanborg Sjövall, vd på borgerliga tankesmedjan Timbro, säger att Kinberg Batras problem framför allt han handlar om att tog över partiet i ”slutet av en framgångscykel, precis när M hade förnyat ihjäl sig”.

Samtidigt säger hon att en annan orsak är att M-ledaren vacklat i en rad frågor. Hon nämner synen på SD, Decemberöverenskommelsen och vinster i välfärden.

– På ganska många grundläggande punkter så litar folk inte på M i dag. Det är ett problem när omvärlden blir allt mer osäker och människor letar efter ledare som pekar ut en tydlig riktning.