Grönt ljus för Ylva Johansson

avOlof Svensson, Pär Karlsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Ylva Johansson fick rött ljus som EU-kommissionär efter en första utfrågning.

Men flera partigrupper i parlamentet har nu svängt - vilket innebär att hon har det stöd hon behöver som kommissionär.

– Det känns bra, nu är det bara jobbet kvar som ska göras, säger hon.

Det blev en tuff första rond för Ylva Johansson, Sveriges kandidat som EU-kommissionär, när hon frågades ut av parlamentet i förra veckan. Den före detta arbetsmarknadsministern (S) godkändes inte och fick i stället rött ljus, då flera partigrupper efteråt var missnöjda med hennes svar.

Johansson, som är tilltänkt som kommissionär med EU:s migrationspolitik som sitt ansvarsområde, fick bara stöd av den liberala och den socialdemokratiska gruppen.

Men alla andra grupper inklusive EPP (där M och KD ingår), vänstergruppen (där V ingår) och den gröna gruppen (där MP ingår) var av olika skäl inte nöjda.

”Mer kontrollerad invandringspolitik”

Det tvingade Johansson att komma in med skriftliga svar på frågor.

Efter det har nu flera grupper svängt. Johansson har nu det stöd hon behöver i utskottet för medborgerliga fri- och rättigheter (Libe), vilket är två tredjedelar.

– Hon har varit tydlig med att hon vill uppnå en mer kontrollerad invandringspolitik. Framför allt skärpa arbetet med återvändande, göra större skillnad på de som har skyddsskäl och de som inte har det, säger Tomas Tobé (M)

Foto: JERKER IVARSSON
Ylva Johansson får grönt ljus och får bli EU-kommissionär.

Parlamentarikern Alice Bah Kuhnke (MP) förklarar varför den gröna gruppen nu är nöjda.

– De skriftliga svaren från Ylva Johansson är ett steg i rätt riktning. Vi efterfrågade förtydliganden kring avtalen med exempelvis Libyen där vi tyckte Ylva Johansson var otydlig i hur mänskliga rättigheter ska säkras och har nu fått ytterligare förtydliganden. Alla avtal med tredje land vill Ylva Johansson nu utvärdera så att de bättre skyddar mänskliga rättigheter, säger hon.

”Har inte ändrat något i min hållning”

Ylva Johansson säger att det känns bra att hon nu blivit godkänd.

– De här frågorna är väldigt laddade, många partier vill markera i flyktingfrågan. Det är profilfrågor för partier både till höger och vänster, säger Ylva Johansson.

Hon delar inte Tobés bild att hon gett uttryck för en mer restriktiv och kontrollerad flyktingpolitik denna gång.

– Jag tycker inte att jag har ändrat något i min hållning, i förhållande till vad jag sa i utfrågningen och i de skriftliga frågorna. Däremot var det en del specialiserade saker i de skriftliga frågorna. 

EU-parlamentet ska rösta om hela den nya kommissionen, som leds av Ursula von der Leyen, den 23 oktober.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM