Lööf om sprickan i Alliansen: Olyckligt av Moderaterna

Publicerad 2017-04-04

ÄLVSBYN. Moderaternas SD-drag skapade en öppen spricka i Alliansen, enligt Annie Lööf.

Centerledaren försöker reparera skadan.

– Jag tror att väljarna tycker det är konstigt att vi lägger krut på hur man hanterar en budget, och inte hur vi ska utveckla Sverige, säger hon.

Vårsolen skiner in genom fönstren på lantgården i Älvsbyn. Runt bordet sitter ett tjugotal centerpartister. En ambitiös matbuffé är uppdukad och avslutas med kaffe och biskvier. ”Inget Stockholmskaffe” garanterar Bjarne Hald, gruppledare i Arvidsjaur, och tillägger att han kämpat i två år för att få Centerledaren till Norrbotten.

Annie Lööf är här för att vara med på distriktsstämma i Arvidsjaur, men passar också på att göra ett företagsbesök och att träffa förtroendevalda.

– Som ni sett i media så går det just nu rätt bra för Centerpartiet, säger hon när hon inleder talet på lantgården.

De höga opinionssiffrorna har inte undgått centerpartisterna i Älvsbyn. I Aftonbladet/Inizios marsmätning fick partiet 12,1 procent. Dubbelt så stort stöd som i det senaste riksdagsvalet. Ett kvitto på att Annie Lööfs ledarskap går hem.

– Jag tror att många uppskattar att vi har varit rakryggade i en orolig omvärld. Då uppskattar man politiker som kan kombinera tydliga värderingar, men också ett ledarskap som kan visa resultat. Som politisk ledare måste man ha starka värderingar, men använder man dem inte så har man dem i onödan, säger Annie Lööf.

Bättre med interna samtal

Lika glädjande ser det inte ut för allianskollegorna i Moderaterna. I den senaset Aftonbladet/Iniziomätningen fick partiet på 17,6 procent. Annie Lööfs analys är att tappet hänger samman med M:s nya hållning gentemot SD. Ett drag som försatt väljare i ”vänteläge”, skapat osäkerhet och oenighet i Alliansen.

– Den erfarenhet jag har från Alliansen under mina år är att vi har tuffa förhandlingar, sedan går vi ut och berättar vilken som är den gemensamma allianspolitiken. Men i början av året ville Moderaterna gå ut och berätta att de vill ha en gemensam budget och hur deras syn på samtal med Sverigedemokraterna ser ut.

Det var Moderaternas som började, sedan var ni tvungna att positionera er efter det?

– Jag hade önskat att vi hade kunnat fortsätta de här samtalen internt. Men eftersom Moderaterna började med en presskonferens så har vi andra försökt presentera linjer på ett sätt så vi kan ena oss i de här frågorna.

Det låter som att du inte är helt nöjd med att Moderaterna gick ut och sa så?

– Jag tycker det var olyckligt. För mig är det viktigt att vi håller ihop och kan hålla borta ett beroende från Sverigedemokraterna.

Resultatet är att det nu finns tre olika strategier om hur Alliansen ska agera när regeringen lägger sin budget i höst. Det kan låta som en mindre detaljfråga, men de olika strategierna har betydelse för hur partierna ska hantera Sverigedemokraterna. Centerpartiet vill bryta ut delar av budgeten för att stoppa några av regeringens förslag, bland annat höjd inkomstskatt. Annie Lööf vägrar däremot att gå med på Moderaternas linje, som innebär att Alliansen lägger en gemensam budget.

Vägrar att gå med på M:s förslag

– Vinner man en budget i riksdagen så måste man vara beredd att regera landet med det underlaget. Och jag är inte beredd att regera landet med stöd av Sverigedemokraterna. Därför är det inget alternativ för mig.

Men ni vill stoppa delar av budgeten med SD:s hjälp. Vad är skillnaden?

– Om man väljer att lägga fram en hel statsbudget och man vinner den med Sverigedemokraterna, då måste man också vara beredd att ta över landet med stöd av Sverigedemokraterna. Om man stoppar enskilda skatteförslag finns det inte på kartan att en regering kommer avgå.

Annie Lööf säger att Centerpartiets förslag är förenligt med de budgetregler som finns i riksdagen. Samtidigt svarar hon ja på frågan om hon inte tycker att det finns ett värde i att låta en minoritetsregering få igenom sin politik utan att oppositionen sätter käppar i hjulet i budgetomröstningen.

– Men jag presenterar den här vägen för att få ihop Alliansen. Jag är provocerad av att vi har en nonchalant regering som trotsar riksdagens vilja. De har möjlighet att ta tillbaka sina förslag. Nu ligger ansvaret i Stefan Löfvens händer. Väljer han att trotsa riksdagen, då kommer det få konsekvenser.

Släpper inte fram Stefan Löfven

När kommer Alliansen enas om en gemensam strategi?

– Vi kommer ju att träffas allteftersom, och under året kommer vi förmodligen hitta en gemensam linje, det måste vi göra.

Hur tror du att väljarna uppfattar det här?

– Jag tror att väljarna tycker det är konstigt att vi lägger krut på hur man hanterar en budget, och inte hur vi ska utveckla Sverige. Där vi befinner oss nu är det ganska förvirrat. Dels har vi ingen enighet i Alliansen, det måste vi få. Men jag tror också att många väljare uppfattar att det är otydligt på regeringssidan.

En annan återkommande huvudvärk för Alliansen, liksom för den sittande regeringen, är vem som ska regera med vem efter nästa val. Annie Lööf tänker inte gå med på en repris från förra valet. Även om Alliansen blir mindre än de rödgröna är hon inte beredd att bara släppa fram Stefan Löfven.

– I det läget tycker Centerpartiet att hela Alliansen ska föra samtal över blockgränsen med S och MP om vägen framåt. För att få igenom så mycket allianspolitik som möjligt.

En storkoalition?

– Jag tror inte på en storkoalition där alla sitter i samma båt. Det kan det bli om det blir ett riktigt krisartat läge.

Rådet till Anna Kinberg Batra

Hur problematiskt är det parlamentariska läget?

– I Finland har man väldigt många partier som sitter i regering och i Tyskland har man en storkoalitionslösning. Det är inget unikt för Sverige. Det nya är att vi har ett parti som vuxit sig väldigt starka, Sverigedemokraterna. Hur ska vi hantera dem? Där säger vi att vi inte vill samarbeta med SD, då måste man försöka hitta en väg framåt där vi håller ihop Alliansen men samtidigt har konstruktiva samtal och lösningar över blockgränsen.

Stefan Löfven pratar ofta om blocköverskridande överenskommelser, hur har han lyckats?

– Han gör det med armbågen. Ibland känns det som att Stefan Löfven har en strategi beroende på vilken sida han vaknat på. Ena dagen är han oförskämd, nästa dag vill han bjuda in till blocköverskridande överläggningar.

Du har ju varit med om tider då det gått dåligt för Centerpartiet. Har du något råd till Anna Kinberg Batra?

– Jag hade några tuffa år inledningsvis. Det som jag lärde mig då var att stå upp för sin övertygelse och vara sig själv. Med de två delarna kommer man långt. Det är också viktigt att ha en plan och följa den. Carl Bildt sa en gång till mig: när det blir tufft, stå pall. Det folk minns när det blåst klart är det som står kvar.

Vill du ha politiknyheter direkt i ditt flöde? Klicka här och gilla Aftonbladet Samhälle på Facebook!

ANNONS