Intern oro för M-KD-regering: ”Permanenta skador”

Val 2018: Den hårda kampen om makten efter valet fortsätter

Uppdaterad 2018-10-08 | Publicerad 2018-09-18

En regering bestående av Moderaterna och Kristdemokraterna förs fram som en plan B för Ulf Kristersson.

Men flera M-företrädare är oroliga för scenariot och enligt uppgifter till Aftonbladet är det något moderatledningen försöker undvika.

– Det skulle kunna ge permanenta skador på Alliansen på lång sikt, säger en M-källa.

Efter valet pågår nu en hård kamp om regeringsmakten. Både Stefan Löfven (S) och Ulf Kristersson (M) säger att de företräder det största blocket och därmed är den som ska bilda regering. Hur Sverigedemokraterna kommer att agera är ännu oklart.

Löfven säger att han vill leda en koalition över blockgränsen medan Kristersson vill söka stöd för en alliansregering.

Läget inför nästa vecka, då en ny talman ska väljas och Löfven väntas röstas bort som statsminister av riksdagen, är mycket låst.

Eftersom Centerpartiet och Liberalerna inte vill sitta i en regering som är beroende av Sverigedemokraterna vill man i stället säkra stöd för en alliansregering över blockgränsen, framför allt hos Socialdemokraterna.

Men Löfven har sagt att S inte har några planer alls på att bli ett borgerligt stödparti.

Pratas om plan b

Samtidigt som kampen nu pågår förekommer diskussioner inom Moderaterna hur Kristersson ska agera om det inte går att bilda en alliansregering, en plan B.

Ulf Kristersson har sagt att Moderaterna ska ”köra hela vägen in i kaklet” efter valet och att det absolut inte är aktuellt med en ny decemberöverenskommelse.

Ett spår som diskuteras är en mindre borgerlig regering, bestående av Moderaterna och Kristdemokraterna.

Kjell Jansson, förbundsordförande i Stockholms län, sa tidigare i veckan till Dagens Industri:

– Vi har två extrempartier, V och SD, och är det så att inte Löfven vill prata med oss så har vi två alternativ. Det första är en alliansregering och det andra en M- och KD-regering.

Även i den moderata riksdagsgruppen finns tanken.

– Alla förväntar sig att han gör det han sagt att han ska göra: köra ända in i kaklet. I första hand försöka bilda regering med Alliansen, i andra hand försöker man göra något själva, eller med Socialdemokraterna eller så. Det är det mandat han själv tog sig, det är det han har sagt att han ska göra, säger en riksdagsledamot.

”Vi kan försöka bilda regering själv eller med KD”

Källan fortsätter:

– Vi kan försöka bilda regering själv eller med KD eller vad som helst. SD kommer vi inte att sitta i samma regering som, men i övrigt med de till buds stående medel som finns försöka... det har Ulf sagt att han ska göra. Det får man utgå ifrån. Men det är naturligt att Alliansen är huvudalternativet.

En M-KD-regering skulle, om den lyckades röstas igenom, bara samla 92 mandat i riksdagen. Det skulle göra den till den svagaste minoritetsregeringen i Sverige på årtionden. För att tillträda skulle den behöva accepteras av både Sverigedemokraterna och Centerpartiet.

Men flera uppgiftslämnare säger till Aftonbladet att modellen är allt annat än önskvärd för M:s partiledning. Under valrörelsen sa Ulf Kristersson också vid flera tillfällen att hans mål var att bilda en alliansregering – inget annat.

– Det är verkligen något man försöker undvika. Kostnaden skulle bli väldigt hög, säger en M-källa.

Flera argument förs fram mot en M-KD-regering. Det första är att den skulle få mycket svårt att navigera i riksdagen. För att få igenom sin politik skulle Kristersson behöva göra upp antingen med S på ena sidan eller med SD och C samtidigt på den andra.

Flera M-källor uppger att man inte tror att C eller L skulle ställa upp på en sådan modell.

– Priset för C och L att göra upp vänsterut skulle bli mindre. Det skulle också bli mycket lättare för dem att sticka över till andra sidan inför valet 2022, säger en källa.

Men den stora oron, erfar Aftonbladet, är vad som skulle hända med Alliansen. Det borgerliga samarbetet som kom till för att hålla Socialdemokraterna borta från makten, skulle hotas i grunden om bara två av partierna ingår i regeringen.

– Det skulle kunna skapa permanenta skador långsiktigt, säger en M-källa.