Gubbvälde i toppen av svensk arbetarrörelse

Uppdaterad 2019-07-18 | Publicerad 2016-07-05

Socialdemokraterna får kritik: ”Det är olyckligt”

VISBY. Svensk arbetarrörelse år 2016 är ett gubbvälde.

Nästan 80 procent på ledande poster är män, visar Aftonbladets kartläggning.

– Det är olyckligt att det fortfarande finns en sådan sned representation på ledande positioner, säger Malin Ackholt, ordförande för Hotell- och restaurangfacket.

När statsminister Stefan Löfven (S) bildade regering 2014 kallade han den för feministisk och tillsatte kvinnor på flera tunga poster. Men den rörelse som hans parti är en del av, svensk arbetarrörelse, leds fortfarande av en överväldigande majoritet män.

Aftonbladet har inför Almedalsveckan kartlagt vilka som sitter som ordföranden inom arbetarrörelsens olika delar och i Vänsterpartiet och dess sidoorganisationer.

I praktiken alla kallar sig feministiska organisationer och på många håll vill man se kvotering i bolagsstyrelser för att öka andelen kvinnor.

Manlig dominans

På 19 av 24 ledande positioner inom arbetarrörelsen sitter det i dag män. Förutom Löfven som leder S så sitter Karl-Petter Thorwaldsson som ordförande i LO medan Jonas Sjöstedt är partiledare för Vänsterpartiet.

Och av LO:s 14 medlemsförbund är det i dag bara två som har kvinnliga ordföranden. Nyligen valdes Tobias Baudin till ordförande för det största LO-facket Kommunal, som har en stor majoritet kvinnliga medlemmar.

Samtidigt leds tre av fyra Allianspartier av kvinnor och flera tunga arbetsgivarorganisationer likaså. Det handlar bland annat om Svenskt Näringsliv, Visita, Livsmedelsföretagen, Almega och Svensk Handel.

Stefan Löfven själv säger att S under hans ledning lever upp till hans företrädare Ingvar Carlssons initiativ "varannan damernas".

– Vi har en manlig partiordförande och en kvinnlig partsekreterare. Titta på hur det ser ut i vårt verkställande utskott, i partistyrelsen, i regeringen. Den organisation som jag ansvarar för, där är det jämställt, säger han.

"Olyckligt"

Malin Ackholt, ordförande i Hotell- och restaurangfacket, är en av få kvinnor på ledande positioner inom arbetarrörelsen.

– Det är olyckligt att det fortfarande finns en sådan sned representation. Arbetsgivarorganisationerna har kommit längre i sitt arbete än vad vi har gjort.

Hon menar att dagens läge är ett problem som rörelsen måste titta på.

– Det är inte bara i den yttersta ledningen problemet finns, det kan ju genomsyra organisationer på flera olika sätt. Jag tror att vi har blivit mycket bättre, men vi behöver bli duktigare på att hitta en så bred och jämn representation som möjligt.

Susanna Gideonsson, ordförande i Handels, säger att resultatet i Aftonbladets kartläggning till viss del är en naturlig följd av hur facken är organiserade:

– Bland LO-förbunden är det så att de manligt dominerade förbunden ofta är ganska små och när Kommunal nu fick en manlig ordförande så sjönk ju antalet medlemmar som har en kvinnlig ordförande drastiskt.

Ser problem

Men Gideonsson menar att det blir ett problem i LO:s styrelse.

– Det handlar om hur frågor värderas och sitter man ett förutbestämt antal människor i ett rum och ska fatta beslut, så är det svårt att bli en majoritet. För oavsett hur många medlemmar du representerar så har du bara röst. Men det handlar inte om förbundet har en manlig eller kvinnlig ordförande utan hur man värderar frågorna.

– I ett LO-förbund har vi en ny kvinnlig avtalssekreterare. Det har varit männens domän, så det är glädjande.