Kommuner anmäler omsorg om ensamkommande

Publicerad 2016-02-13

Aftonbladets genomgång visar kraftig ökning

Otillräckliga utredningar, dåligt med lokaler och felutbildad personal.

61 kommuner tycker att de brister så allvarligt i omsorgen av ensamkommande flyktingbarn att de Lex Sarah-anmält sig själva, visar Aftonbladets genomgång.

– Kommunerna har ett oerhört ansträngt läge, säger Birgitta Hagström på IVO.

Birgitta Hagström, IVO.

Under hösten slog antalet ensamkommande flyktingbarn som kom till Sverige alla tiders rekord. Under året sökte sig drygt 35 000 barn ett nytt liv här.

Den stora tillströmningen har satt många kommuner under hård press, då det är deras ansvar att ordna bostad, omsorg och skola för barnen.

Detta märks nu i anmälningsstatistiken hos Inspektionen för vård och omsorg, IVO. Myndigheten ansvarar för att se till att lagar och regler följs i arbetet.

I oktober hade tio kommuner anmält sin egen verksamhet för brister. Aftonbladets genomgång visar nu att det formligen exploderat i anmälningar sedan dess.

Brister i utredningen

Mellan september 2015 och tolfte februari i år har det kommit in 68 anmälningar till IVO. Bakom anmälningarna står 61 olika kommuner. Några har anmält sig själva flera gånger.

– Kommunerna har ett oerhört ansträngt läge på grund av den stora tillströmningen av ensamkommande barn. De har gjort så mycket de någonsin mäktat mer, och ofta lite till. När de gör en Lex Sarah-anmälan signalerar de att "nu har vi nått vägs ände och kan inte längre förhålla oss till lagstiftningens krav", säger Birgitta Hagström, avdelningschef på IVO, med särskilt ansvar för ensamkommande flyktingbarn.

Anmälningarna handlar enligt Hagström vanligtvis om att kommunerna brister i arbetet med att utreda de ensamkommande barnens behov, men också om kommunernas bristande möjligheter att hitta rätt personal och lokaler för ändamålet.

– Varje barn som hamnar i samhällsvård ska utredas så att man identifierar problem och behov och därefter kan planera en insats och en placering, i det här fallet HVB-hem eller familjehem. Det hinns inte med, säger hon.

"Vi togs på sängen"

Aftonbladet har varit i kontakt med en rad av de kommuner som anmält sig själva. Helsingborg är en dem.

Lars Elowson är verksamhetchef på socialförvaltningen i kommunen. Han framhåller att kommunerna är skyldiga att anmäla sin egen verksamhet enligt Lex Sarah, om man misstänker att man misslyckats med att följa rådande lagar och regler.

– Det som hände för oss är samma som för många kommuner, nämligen att vi fick en oerhörd tillströmning av ensamkommande. I januari i fjol hade vi avtal med Migrationsverket om 45 ensamkommande och en boendekapacitet för det. Men sedan började det komma 25 barn i veckan under hösten, säger han.

Elowson menar att Helsingborg, liksom övriga Sverige, togs på sängen av den snabba förändringen.

– Vi hade inte kapacitet att kunna följa alla lagar och regler och samtidigt se till att barnen fick tak över huvudet, mat i magen och någon som kunde titta till dem. Där bröt vi mot ett antal förordningar och regler.

De dubbla anmälningar som Helsingborg har gjort mot sig själva har besvarats av IVO. Myndigheten konstaterar i svaret "att det är kommunens skyldighet att leva upp till regelverken". Någon ytterligare åtgärd krävs dock inte.