Hamad, 20, om LO:s förslag: Jag vill bara ha ett jobb

Uppdaterad 2017-03-07 | Publicerad 2017-03-06

LO vill se utbildningsjobb med lägre lön – för att få in fler nyanlända utan gymnasieutbildning på arbetsmarknaden.

Rekordmånga finns med i Arbetsförmedlingens etableringsuppdrag.

– Man måste ha bra betyg och utbildning för att få bra lön. Jag vill bara ha ett jobb, säger Hamad Al Abboud, 20.

Hamad Al Abboud, 20 år, kom till Sverige från Syrien 2014

På Arbetsförmedlingen i Spånga har man fram tills alldeles nyligen haft ensamt ansvar i Stockholm för att arbeta med etableringsuppdraget. Det vill säga att få nyanlända att komma in i jobb och utbildning samt att de ska lära sig svenska inom två år.

– Det är svårt att få jobb i Sverige, man måste kunna svenska och ha bra betyg. Det är svårt, säger Hamad Al Abboud, 20, som kom till Sverige från Syrien 2014.

Han ska skriva in sig hos Arbetsförmedlingen i hopp om att få hjälp att skaffa ett jobb.

Föreslår utbildningsjobb

Under måndagen presenterade LO-ordföranden Karl-Petter Thorwaldsson ett nytt förslag om så kallade utbildningsjobb för att få nyanlända och lågutbildade arbetslösa i arbete. Tanken är att arbetslösa utan gymnasieutbildning och yrkeserfarenhet ska få börja jobba och vid sidan om skaffa sig rätt utbildning under tiden.

– Jobbet först. Man ska komma in på arbetsplatsen, börja jobba och sedan bygga upp sitt cv, säger Thorwaldsson på en presskonferens.

För första gången öppnar LO upp för lägre löner för att få ut nyanlända och långtidsarbetslösa, till viss del i hopp om att kunna fortsätta förhandlingarna med Svenskt näringsliv.

– Ja, vi har gjort en förflyttning, säger Karl-Petter Thorwaldsson.

– Men vi möter inte vår motpart om att det ska vara sänkta löner permanent, det tror inte vi på.

LO-ordföranden betonade att den lägre lönenivån bara ska gälla tills att arbetstagarna nått samma kompetens som de andra på arbetsplatsen. Därefter ska vanliga kollektivavtalsnivåer gälla.

”Vi är kraftigt underbemannade och har stor personalomsättning”, säger Kristina Gedeborg, arbetsförmedlare.

Arbetsförmedlingen underbemannade

Det börjar bli bråttom att hitta en bra lösning. Varje månad kommer tusentals nya personer in i Arbetsförmedlingens etableringsuppdrag. På två år ska nyanlända lära sig svenska och vara redo för arbetsmarknaden.

Spångakontoret har varit hårt belastade de senaste åren.

– Vi är kraftigt underbemannade och har stor personalomsättning, säger Kristina Gedeborg, arbetsförmedlare.

Att få nyanlända ut i arbete kräver olika insatser för olika personer beroende på vad de har för bakgrund. För så snabbt som möjligt öva upp svenska språket tycker hon att det kan vara bra med en praktikplats eller andra arbetsförberedande insatser kombinerat med SFI.

– För många tar det tid att komma ut i jobb. Det gäller att sätta in rätt insatser för olika individer, säger Kristina Gedeborg.

Lina, 22, och Sherifa Hassen.

Lina, 22: Vill bli golvläggare

Idag har de inte ens möjlighet att göra individuella planeringsplaner för alla som behöver.

– För att kunna göra det behöver vi fler handläggare. Jag tycker synd om de arbetssökande, men vi gör så gott vi kan, säger hon.

Sherifa Hassen, 22, har sökt många jobb, men har ännu inte fått något bra.

– Jag sökte ett jobb men de sa nej när de såg att jag bär slöja. När jag har sökt på restauranger har de erbjudit mig att jobba svart, det vill jag inte, säger hon.

Hennes kompis Lina, 22, kommer att börja studera till golvläggare i augusti.

– I mitt land tänkte jag inte på att bli golvläggare, men här i Sverige har jag sett många kvinnor som jobbar i byggbranschen. Jag vill starta eget företag, säger hon.

”Måste ha bra betyg för bra lön”

Thorwaldssons förslag om lägre lön stör inte Hamad Al Abboud.

– Man måste ha bra betyg och utbildning för att få bra lön. Det är viktigt med en bra lön så att man klarar sig, men just nu vill jag bara ha ett jobb, säger han.

Vilka jobb vill du ha då?

– Jag kan jobba med vad som helst, jag behöver ett extrajobb så att jag kan få lite mer pengar samtidigt som jag pluggar. Jag vill också hjälpa min familj, säger Hamad Al Abboud, som i somras fick sommarjobb som städare.

– Jag kan jobba med vad som helst utom städning, det är för tungt tycker jag. Jag kan jobba på restaurang, tolka på arabiska, vara barnvakt eller jobba på Gröna Lund, säger Sherifa Hassen.

LÄS OCKSÅ:

FAKTA: Härifrån kommer flyktingarna nu – och så många får stanna i Sverige