V vill ge mer pengar till de fattigaste i jul

Uppdaterad 2019-12-17 | Publicerad 2019-12-16

En extra slant för att få det att gå i hop under julen.

Vänsterpartiet vill att den som får försörjningsstöd ska få 2 000 kronor extra i december.

– Karl-Bertil Jonsson hade gillat det här förslaget, säger Jonas Sjöstedt (V).

Vänsterpartiet vill att den som får försörjningsstöd ska få 2 000 kronor extra i december.

Jonas Sjöstedt är en av flera partiledare som i år håller jultal. I V-ledarens tal, som sändes på Facebook, presenterade han en nyhet med julig touch.

Partiet vill att alla människor som fått försörjningsstöd i tio månader eller mer varje år ska få extra pengar i december.

– Det här handlar om några av Sveriges mest utsatta barnfamiljer. Det är ofta vid julen man märker klasskillnaderna och fattigdomen som mest. Man kanske vill åka och hälsa på mormor men man har inte råd, säger Sjöstedt.

”För många tar pengarna slut”

Han fortsätter:

– För många tar pengarna också slut i slutet på december och början på januari. För oss handlar det om att se till att barn har någorlunda likvärdiga och rimliga uppväxtvillkor.

Redan i dag är det en del kommuner som ger extra pengar vid jul till de som får försörjningsstöd. Men tanken bakom V-förslaget är att alla berörda ska få pengarna, var de än bor.

– Det är väldigt bra gjort av de kommunerna. Men det borde kunna fungera i hela Sverige. Det är ett par hundra tusen barn i Sverige som lever i ekonomisk utsatthet. Jag tror det känns särskilt mycket den här tiden när man jämför julklappar och resor, säger Sjöstedt.

Sedan den 1 juli i år är det återigen möjligt att göra skatteavdrag för den som skänker pengar till välgörenhet, något som många gör runt jul.

Förändringen fanns med i Moderaternas och Kristdemokraternas budget för 2019 som vann stöd i riksdagen.

Vill slopa avdrag för de som ger

V och Sjöstedt tycker det är fel att avdraget finns.

– Vi tycker att det är bra att människor vill ge. Men man behöver inte ha en särskild skattereduktion för det. Vi vill bygga upp mer rättigheter för barn. De ska inte behöva söka om hjälp, de ska ha rättigheter som barn att ha en bra uppväxt.

– Det är också en klassisk skillnad mellan höger och vänster, när vi bygger ut välfärdsstaten så betonar högern välgörenhet mer.

I sitt jultal återkom Sjöstedt flera gånger till ”Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton” som sänds varje år på julafton.

– Karl-Bertil Jonsson hade gillat det här förslaget, säger V-ledaren.

Vänsterpartiets förslag skulle kosta statskassan 190 miljoner kronor per år.