MP kräver snabbt beslut om höghastighetstågen

Uppdaterad 2018-07-25 | Publicerad 2017-12-14

Miljöpartiet går nu fram och kräver ett snabbt beslut om höghastighetstågen.

Partiets språkrör sågar Trafikverkets förslag – och vill se en snabb utbyggnad i en etapp.

– Med Trafikverkets förslag skulle vi inte ha höghastighetståg förrän på 2090-talet, säger Isabella Lövin.

Isabella Lövin och Gustaf Fridolin.

Trafikverket lämnade i augusti i år beskedet att man inte anser sig inte ha råd att bygga höghastighetsbanor för tågtrafik i 320 km/h. I stället förespråkade man banor med en hastighet på 250 km/h. Nu i december ska en strategi för en utbyggnad av den nya höghastighetsjärnvägen, den så kallade Sverigeförhandlingen, presenteras för regeringen.

”Ska gå i 320 km/h”

Men nu går Miljöpartiets språkrör ut och kräver att beslut om höghastighetstågen fattas omgående.

– För oss är det viktigt att de nya höghastighetstågen verkligen är höghastighetståg. De ska gå i 320 km/h, de ska vara ett reellt alternativ till flyget. Banan ska byggas så fort som möjligt. Ska vi vara ett koldioxidneutralt land till 2045 måste banorna vara färdiga innan dess. Med Trafikverkets förslag skulle vi inte ha höghastighetståg förrän på 2090-talet. Då lever varken du eller jag, säger Isabella Lövin.

Miljöpartiet kan tänka sig att finansiera satsningen genom lån. Samtidigt nämner man ett kostnadstak för bygget på 200 miljarder kronor.

– Det viktiga är att vi måste beslut nu, så vi bygger för framtiden. Så vi har klimatsmarta arbetsregioner, att man kan leva och verka i hela södra Sverige.

”Byggas i en etapp”

Språkrören avvisar tanken på att dela upp bygget i flera olika etapper, utan vill se att banan byggs i ett steg.

– Vi behöver sätta oss ner och planera för ett bygge i en etapp. Snarare att man gör det styckevis utan att veta när man är färdig, Gustav Fridolin.

Har ni med er den övriga regeringen i det här?

– Det här är Miljöpartiets roll i de samtal som måste föras, säger Gustav Fridolin.

– Miljöpartiet måste vara tydliga med det som är vår hållning. Det här är det ansvar som miljöpartiet har, att säkra att vi bygger om Sverige för att möte klimatutmaningen.