Björklund: Vi behövs om SD ska stoppas

Uppdaterad 2018-05-16 | Publicerad 2018-04-20

Det som kan bli Jan Björklunds sista strid närmar sig och stödet för Liberalerna fortsätter att sjunka.

Men L-ledaren vägrar ge upp och menar att hans parti har en unik särställning i svensk politik.

– Det behövs ett borgerligt parti som talar klarspråk om integration och migration – och samtidigt sätter stopp för att Sverigedemokraterna ska få inflytande, säger han.

Det är jobbigt att heta Jan Björklund just nu. Stödet för Liberalerna är, med bara månader kvar till valet, fortsatt mycket lågt.

Dessutom utmanas hela den liberala världsbilden på bred front i Europa och världen av brexit, Trump, Putin och Orbán.

När Liberalerna i morgon träffas för riksmöte är det tredje gången partiet sparkar i gång en valrörelse med Jan Björklund som ledare. I varje val har allt färre röstat på partiet och enligt opinionsmätningarna ser trenden ut att stå sig även denna gång.

Inte nöjd

Men när Aftonbladet träffar Björklund för en intervju inför mötet står det klart att han inte har några planer erkänna varken sig själv eller liberalismen som besegrad.

– Som parti skulle vi gärna ligga högre, vi är inte nöjda med de här nivåerna. Men det är ju nu valkampanjen drar i gång, säger han.

Björklund själv tror att det låga stödet för hans parti har flera förklaringar. De åtta åren i regeringsställning tärde på dåvarande Folkpartiet. Men än värre så kom rapporteringen under mandatperioden att handla om allt annat än den politiska förnyelse man genomfört, bland annat kring migrationspolitiken.

Uppslitande ledarstrid

I stället är det den uppslitande ledarstriden där Björklund utmanades av Birgitta Ohlsson som de flesta kommer i håg.

– Det präglade hela vårt parti och väljarna noterade det. En ledarstrid är ju en intern fråga men väljarkåren märker det och de funderade på vart vi var på väg. Men nu är vi igenom det, säger Björklund.

Enligt L-ledaren har väljarna alltså varit osäkra på vart hans parti är på väg och vilken roll det ska spela framöver i svensk politik. Men han själv är benhård kring att hans parti behövs, även om många liberala väljare i dag föredrar Centerpartiet med Annie Lööf i spetsen.

”Lyfter frågor ingen annan lyfter”

– Vi är bärare av det liberala idéarvet, det är det mest centrala. Sedan är det ett antal frågor vi lyfter som ingen annan lyfter. Ingen annan har det engagemanget för skola, kunskap och utbildning som vi. Ingen annan har den inriktningen kring integration som vi har.

Han fortsätter:

– Men sedan är det också så att det behövs ett borgerligt parti som både kan tala klarspråk om integration och migration och samtidigt sätter stopp för att Sverigedemokraterna ska få inflytande. Vi är de enda som gör det. Det är rätt viktigt att det finns ett sådant parti.

SD-ledaren Jimmie Åkesson.

Han säger att det finns skillnader på ett antal områden mellan L och C, trots att båda partierna kallar sig liberala.

– Jag välkomnar mycket av utvecklingen i Centerpartiet. Men det är ett antal områden där vi har olika syn. Integration, migration och vårt engagemang för EU och skolan. Det är inte konstigt att det finns två liberala partier i riksdagen. Det finns ju tre konservativa och två socialistiska.

Skola och integration i fokus

L har inför valet valt att fokusera stenhårt på två av sina kärnfrågor, skola och integration. Jan Björklund kallar det för Sveriges viktigaste framtidsfrågor och partiet har de senaste veckorna presenterat en rad nya förslag. Det har bland handlat om förbud mot mobiltelefoner i klassrummen, kraftigt höjda lärarlöner och obligatorisk språkskola för alla nyanlända barn.

Vilka stora reformer måste genomföras under nästa mandatperiod?

– Vi måste lyfta resultaten i skolan. Dit hör att öka läraryrkets attraktionskraft och status. Fler måste vilja bli lärare. Det behövs mer ordning och studiedisciplin i skolan och förbättrade kunskapsresultat. När det gäller integrationen måste vi få fram fler enklare jobb med något lägre startlön för alla lågutbildade nyanlända. Annars fastnar i arbetslöshet och bidrag resten av livet.

Jan Björklund tillsammans med ledarna för de andra Allianspartierna.

Är det här de krav ni kommer att ha i förhandlingar med Alliansen före valet?

– Vi kommer driva de här frågorna inför valet och i en Alliansregering. Men det är fler frågor, även Europafrågan är central för oss. Vi ser tilltagande nationalistisk populism, både från höger och vänster, där man vill backa ur det europeiska samarbetet. Jag tror det är farligt. Sverige behöver ansluta sig till euron.

”EU har lärt sig läxan”

L står i dag i praktiken ensamma i Sverige när propagerar för mer EU-samarbete. Björklund menar att unionen de sista åren inte alls har visat upp sig från sin bästa sida. Oförmågan att hantera finanskrisen har banat väg för vänsterpopulismen och bristen på gemensamma lösningar i flyktingpolitiken ledde till mer högerpopulism.

– När båda dessa saker inträffade samtidigt kom det att skapa ett politiskt klimat som ställde mycket över ända och gagnade populismen. Människor upplever att de traditionella regeringsalternativen inte lyckats hantera detta. Då vände man sig mot de som ville störta hela systemet.

– Men nu skulle jag säga att EU lärt sig läxan. Det är en lång rad reformer på väg inom EU-samarbetet och Eurosamarbetet.

”Vi ska vinna”

Men varför ska folk lita på dig och andra EU-förespråkare nu om de tycker att ni misskött er förut?

– Om man lär sig läxor av sina misstag och berättar om vad man lärt sig och vad man nu vill göra. Det går inte att köra på som förut, det är inte trovärdigt eller rimligt. När saker inte fungerar måste man fundera på varför. Men Sverige och de andra länderna kan inte klara det här själva.

Är den liberala världsordningen hotad?

– Hotad i sin existens är den inte, men den är utmanad.

Och utmanad är också något som Björklund kan bli om partiet återigen får ett svagt valresultat.

Avgår du vid en valförlust?

– Jag går inte och funderar på att vi skulle förlora. Jag tänker 24 timmar om dygnet på att vi ska vinna och sedan ska vi ta ansvar för Sverige.