S-skräcken: Total kollaps

Publicerad 2018-05-28

Krisen i Socialdemokraterna sprider nu skräck internt för att partiet är på väg mot en total kollaps.

Flera befarar att S på sikt går mot en utveckling som den som drabbat systerpartier i Europa.

– Det ser ganska dystert ut för Socialdemokraterna, säger statsvetaren Jonas Hinnfors.

Krisen i Socialdemokraterna är djup. Stefan Löfvens parti har aldrig tidigare gått in i en valrörelse med så svagt opinionsstöd och man skakas samtidigt av en intern konflikt kring migrationspolitiken.

Aftonbladet har talat med en rad personer inom S om krisen. Många vill vara anonyma eftersom de menar att det är lätt att bli stämplad som illojal när man lyfter problem så nära valet.

Göteborg – en föraning

I debatten har den skärpta migrationspolitiken som nyligen presenterades av Stefan Löfven och migrationsminister Heléne Fritzon fått skulden för S sjunkande opinionsstöd. Men det är att göra det för enkelt för sig, menar flera av Aftonbladets källor. I stället för fel på själva politiken lyfter man fram dålig tajming och tonalitet i frågor som rör bland annat migrationen.

Men framför allt handlar det enligt källorna om en långsiktigt negativ trend, som förstärkts av utmaningen från Sverigedemokraterna som lockar väljare ur LO-kollektivet.

Flera befarar att S är på väg mot en total kollaps, på samma sätt som skett för liknande partier i till exempel Nederländerna och Grekland.

– Det som händer lokalt i Göteborg kan vara en föraning om vad som väntar även på riksnivå, säger en S-källa.

Enligt vad Aftonbladet erfar är oron i S-ledningen mycket stor över situationen i Göteborg. Det värsta tänkbara scenariot, en total kollaps för partiet i Sveriges andra största stad, kan inte uteslutas, framhålls det. Sedan 2010 har S halverats i staden och är i mätningarna i dag nere på 15 procent.

I S-ledningen finns bland annat uppfattningen att Göteborg styrs av socialdemokrater som inte fullt ut ställer upp på den nya hårdare linjen. Vilket, enligt vad Aftonbladet erfar, har gjort det svårt att där nå ut bland annat med utspelet kring arbetskraftsinvandring, som ses som ett av de mer lyckade S-utspelen på senare tid.

Statsvetare: Ser ganska dystert ut

Statsvetarprofessorn Jonas Hinnfors i Göteborg menar att det inte går att utesluta att S går emot en kollaps liknande den som drabbat andra europeiska S-partier.

– Det ser ganska dystert ut för Socialdemokraterna, säger han.

Särskilt stor är risken om man i september både förlorar regeringsmakten och många väljare, påpekar han.

Hinnfors menar dock att det kan finnas en möjlighet för S att vända krisen. Han påminner om Göran Persson som i valet 1998 slog till med en rejäl välfärdsreform, maxtaxan i förskolan.

Något liknande skulle kunna rädda Löfven och hans partikamrater, framhåller Hinnfors.

– Men det skulle också kunna uppfattas som desperat, vilket kan utnyttjas av de politiska motståndarna.

Sjätte semestervecka

Flera av Aftonbladets uppgiftslämnare är inne på samma spår för hur man skulle kunna vända krisen.

På önskelistan finns en reform som skulle skaka om gemene man positivt. Bland det som nämns finns en sjätte semestervecka, en helt avgiftsfri förskola och en omfattande tandvårdsreform.

Daniel Färm, chef för Socialdemokraternas och LO:s tankesmedja Tiden, vill att S-ledningen ska bli bättre på att måla upp visioner för ökad framtidstro.

– Socialdemokraterna har en starkare reformagenda denna valrörelse än på länge. Men det finns också en längtan efter att höra partiet berätta om hur reformerna konkret kan bidra till en mer hoppfull framtid. Hur ser partiets icke-flummiga visioner ut på till exempel tolv års sikt? Kort sagt: Vart är vi på väg? säger han.

Själv framhåller Färm till exempel en framtidsinriktning för tryggare jobb för alla och ett tvålärarsystem i klassrummen.

Brottsdebatt gynnar motståndaren

Från partiledningen framhålls att S satsning på att knacka dörr och möta väljare på gator och torg går bättre än förväntat. Dessutom att den pågående sociala medier-kampanjen #stoppavinstjakten om välfärdsvinsterna är en succé.

Man menar också att partiet följer sin plan där man gett svar på frågor som väljarna ställer sig, kring till exempel migrationen, och att S nu ska fokusera på välfärden där man traditionellt har starkt stöd.

Flera av Aftonbladets uppgiftslämnare menar dock att S-ledningens plan kan grusas av yttre faktorer. Till exempel om debatten om brott och straff tar fart på nytt.

– Sexbrott på sommarens festivaler kan knäcka oss. Hamnar debatten åter i frågor kring hårdare tag mot kriminella, ja, då kommer Sverigedemokraterna och Moderaterna att gynnas, där är det inte vi som har störst trovärdighet, säger en högt uppsatt socialdemokrat.

Finansministern: Blir taggad

Hur S klarar sig i nästa veckas opinionsmätning från Statistiska centralbyrån, SCB, ses som helt avgörande för stämningen internt.

– En bottennotering där skulle sänka lusten att slita stenhårt i valrörelsen, säger en socialdemokrat ute i landet.

Finansminister Magdalena Andersson är ett av partiets främsta ansikten utåt. Hon menar att det inte alls är kört för S inför valet.

– Absolut inte! Jag blir väldigt taggad av att vara ute och driva valrörelse nu. Berätta om att här finns stora behov av satsningar på barnen och de äldre, att det är viktigare än att sänka skatterna. Men också att prata om de försämringar av arbetsrätten som de borgerliga och Sverigedemokraterna vill genomföra och som skulle göra anställningarna otryggare och att man skulle riskera att sparkas från jobbet.

• Vill du ha politiknyheter direkt i ditt flöde? Klicka här och gilla Aftonbladet Samhälle på Facebook!