SD-ledamoten sedan våldtäktsanklagelserna lagts ner: Jag kommer tillbaka

Publicerad 2017-11-23

SD-ledamoten som anklagades för våldtäkt räknar med att snart återgå till sitt riksdagsuppdrag.

Åklagarens besked om lägga ned förundersökningen har varit en enorm lättnad, berättar han.

– Det har varit det absolut värsta jag varit med om i hela mitt liv, alla kategorier och utan någon som helst konkurrens, säger mannen till Aftonbladet.

Mannen har haft paus från sitt arbete i riksdagen sedan slutet av september då den förra partikamraten Hanna Wigh anklagade honom för att ha våldtagit henne.

Han har hela tiden nekat till anklagelserna. När åklagaren på torsdagsförmiddagen meddelade att hon lägger ner förundersökningen innebär det slut på den ”extremt långa, extremt påfrestande mardrömmen”.

– Det är väldigt mycket känslor, väldigt omtumlande. Men det var inget annat än väntat. Jag har ju inte någonsin trott något annat.

Vad innebär åklagarens beslut för din politiska framtid?

– Det innebär väl att jag kan vara i arbete så snart det är möjligt. Det handlar om hur lång tid det tar att få ordning på saker och få sin mun ovanför vattenytan.

Du kommer att leva med anklagelsen länge, vilka konsekvenser får den för dig?

– Det vet jag inte, jag försöker inte tänka så mycket på det.

– Jag tycker att människor som anklagas för saker ska lämnas därhän tills de är dömda för det.

Hur har tiden medan utredningen pågått varit för dig?

– Det har varit det absolut värsta jag varit med om i hela mitt liv, alla kategorier och utan någon som helst konkurrens. Jag kommer säkert att ha en bättre och mer djuplodad analys på det framöver men just nu är det ganska känslomässigt omtumlande hela situationen.

Hur upplevde du kontakterna med polis och åklagare?

– De har varit professionella när det gäller hur de har bemött mig. Men jag tycker att det har tagit väldigt lång tid.

Har du haft några samtal med partiledningen under den här tiden?

– Bara den dagen då det framgick att det var jag som pekades ut.

Hur anser du att partiet har behandlat dig?

– Jag har ju arbetat med pressfrågor tidigare och hanterat andra jämförbara kriser. Jag vet ju precis vad som gäller, att man inte kan ha en massa kontakt med mig och ringa och ge mig stöd förrän det finns någon typ av beslut från rättsväsendets sida.

Vilka reaktioner fick du från partiet sedan utredningen lades ner?

– De har inte satt sig ner och haft ett möte och gjort något samlat uttalande till mitt stöd men jag kan säga såhär: jag har bara sen den första timmen det här släpptes fått hundratals både sms och andra meddelanden med lättade och positiva budskap som jag uppskattar väldigt mycket.

– Jag har ju också fått under månadens lopp väldigt mycket stöd från partivänner runtom i landet. Det har varit oerhört betydelsefullt jag vet inte hur jag klarat det annars faktiskt.

Har du haft någon kontakt med Hanna Wigh?

– Nej.

Följ ämnen i artikeln