Förslaget: Hon ska fronta L i valet

Uppdaterad 2019-04-03 | Publicerad 2019-03-27

Karin Karlsbro är valberedningens förslag till nytt toppnamn för Liberalerna inför EU-valet, uppger källor för Aftonbladet.

Petade Cecilia Wikström, som sagt att hon är beredd att stå länge ned på listan, finns inte med alls.

Men krafter i partiet kommer ta strid för att Wikström ändå ska få en plats.

Planeringen inför EU-valet blev inte alls blivit som Liberalerna planerade. Förutom att man går till val med avgående Jan Björklund som partiledare petades nyligen toppnamnet Cecilia Wikström av partistyrelsen som förstanamn på listan.

Efter det har valberedningen letat med ljus och lykta efter en ny person som ska fronta L i valrörelsen.

Partiledningen försökte bland annat övertala ex-ministern och partiprofilen Birgitta Ohlsson att ställa upp, men hon tackade till slut nej.

Flera källor uppger för Aftonbladet att det i stället blir Karin Karlsbro, vice ordförande för L i Stockholm, som valberedningen kommer föreslå som ny etta. Detta kommer offentliggöras under torsdagen, dagen före listan ska spikas på ett extrainsatt partiråd.

Hänvisar till valberedningen

Karlsbro, som är okänd för allmänheten, hade plats fem på den lista som röstades igenom i februari, men hon flyttas nu alltså upp rejält.

Hon har en bakgrund som förbundsordförande för Liberala ungdomsförbundet och har haft en rad politiska uppdrag i Norrtälje och Stockholm. Dessutom har hon både arbetat i regeringskansliet.

Karlsbro är fåordig när Aftonbladet når henne.

– Jag hänvisar till valberedningen, säger hon.

Valberedningens ordförande Olle Schmidt:

– Vi har möte med valberedningen i morgon. Jag kommer inte ge några besked nu, säger han.

Wikström finns inte med

Samtidigt uppger Aftonbladetsa uppgiftslämnare att Cecilia Wikström inte finns med på listan över huvud taget. L-toppen har efter att hon petades sagt att hon skulle vara beredd att stå på en plats längre ned, för att hjälpa partiet att locka röster.

Men flera ombud på partirådet kommer att utmana valberedningens förslag för att försöka få in Wikström på listan. Det hela avgörs på fredagens partiråd, som denna gång är stängt för media.

Som tvåa på listan står precis som tidigare Said Abdu, följt av Maria Weimer och Allan Widman.