Moderaternas succésiffra - går starkt framåt bland unga

Publicerad 2015-06-08

Unga blir allt blåare i sina partisympatier.

Nya SCB-mätningen visar att Moderaterna går starkt framåt bland de yngsta väljarna.

Samtidigt tappar Socialdemokraterna stort i gruppen utrikes födda.

I dag presenterade Statistiska Centralbyrån sin nedbrutna undersökning om vilka partier svenska väljare sympatiserar med. Jämfört med mätningen i november ökar stödet, som alltså visar partisympati och inte vad man skulle rösta på om det vore i dag, för framför allt Moderaterna och Sverigedemokraterna.

I den yngsta åldergruppen, 18-24 år, ökar M kraftigt. 33,4 procent säger i dag att de sympatiserar med Anna Kinberg Batras parti, till skillnad från 19,1 procent för ett år sedan. Ökningen gör att M nu har nästan lika starka bland ynglingarna som Socialdemokraterna och Miljöpartiet är tillsammans.

Starkt framåt bland unga och kvinnor

M har haft en tuff tid efter förlustvalet i höstas. Men SCB-mätningen visar att man har stärkt sina sympatier i samtliga åldergrupper förutom de allra äldsta, där man tappar något. Stödet bland män ligger ungefär still, medan allt fler kvinnor i dag säger sig sympatisera med Moderaterna.

– Det är väldigt positivt att Moderaterna nu går fram brett, men särskilt i gruppen unga och kvinnor. Jag tror det handlar om att man ser att vi utvecklar vår politik, säger partisekreteraren Tomas Tobé (M).

Han menar dock att det är för tidigt att dra långtgångna slutsatser.

– Men vi har valt att presentera en hel del förslag som rör både förskola och skolan. Jag tror det är frågor som både unga och kvinnor håller som särskilt viktiga. Sedan har vi sett ett stort skift i jobbfrågan, där nu M har det stora förtroendet, det brukar vara en fråga som är viktigt för unga, säger Tobé.

Även Moderata ungdomsförbundet gläds åt siffrorna.

– Opinionen reflekterar att Nya Moderaternas resa varit viktig för ungdomsgenerationen. Gör vi rätt nu kan 90-talisterna blir för M vad 68-generationen blev för vänstern, säger ordförande Rasmus Törnblom.

"Måste våga vara modiga"

Ungdomsförbundet har på sistone hamnat på kollisionskurs med moderpartiet vid flera tillfällen. Rasmus Törnblom menar att det är Muf:s roll att fortsätta skapa engagemang bland de yngre.

– Moderaterna måste framåt våga vara modiga och presentera idéer för jobb, tolerans och öppenhet.

Stödet för Socialdemokraterna sjunker, framför allt bland utrikes födda. Där tappar Stefan Löfvens parti kraftigt. I gruppen säger 40,9 procent att de sympatiserar med S, till skillnad från 48,4 procent i höstas. S går dock framåt i två åldergrupper, 18-24 år och de över 75 år.

Följ ämnen i artikeln