Socialdemokraterna vill införa pant på mobiler

Uppdaterad 2018-08-08 | Publicerad 2018-08-06

Under måndagen presenterar Socialdemokraterna sin klimatpolitik inför valet.

Ett förslag är att införa ett pantsystem för mobiltelefoner.

– Det finns mer guld per kilo i mobiltelefoner än i guldmalm. Vi har inte råd att låta gamla mobiltelefoner ligga i byrålådorna, säger Åsa Westlund, miljöpolitisk talesperson.

Under parollen att Sverige ska bli världens första fossilfria välfärdsland presenterar Socialdemokraterna sina förslag på miljö- och klimatområdet inför valspurten under måndagen.

De vill införa ett pantsystem för mobiltelefoner, liknande det som finns för flaskor och burkar.

– Vi måste sluta leva som att vi har fyra jordklot och ta bättre tillvara på de resurser som vi använder. Då föreslår vi bland annat att vi ska införa en pant på mobiltelefoner och kanske även annan småelektronik, säger Åsa Westlund som är klimat- och miljöpolitisk talesperson för Socialdemokraterna och ordförande i miljö- och jordbruksutskottet.

”Finns stora problem med barnarbete”

Syftet är dels att återanvända ämnen som guld, silver och kobolt för att minska gruvbrytningen, en industri som Aftonbladet tidigare har granskat.

– Det finns jättemånga dimensioner av detta. Det finns jättestora problem med brytningen av metall där människor stryker med i jakten på kobolt, och mycket barnarbete. Dessutom vet vi att det finns många utvecklingsländer där det dumpas farligt elektronikavfall. Ett pantsystem kan få kontroll på det här, säger Åsa Westlund.

Hur systemet ska se ut ska utredas. Men tanken är att återförsäljare av mobiltelefoner ska hantera pantsystemet och att en summa alltså ska betalas i pant när man köper en ny mobiltelefon.

– Jag tror att återförsäljarna också ser att det finns en potential i att få in fler mobiltelefoner och använda de här resurserna rätt. Men det är klart att ett sådant här system måste utformas i samarbete med branschen.

Oklart vilken summa

Det är heller inte klart vad som är tänkt att hända med alla telefoner som redan ligger hemma i byrålådorna, som sålts innan ett eventuellt pantsystem.

Hur mycket pengar kan det komma att handla om i pant, en 50-lapp eller en femhundring?

– Det måste vi utreda, en del telefoner är också värda ganska mycket i sig själva. Samtidigt fungerar pantsystemet för flaskor och burkar där man bara får en eller två kronor bra, men det kommer nog krävas en större summa än så för att det ska finnas ett ekonomiskt incitament att ta med sig telefonen till affären, säger Åsa Westlund (S).

Socialdemokraterna har en rad olika förslag på klimatområdet. Mycket handlar om att få ned utsläppen inom transportsektorn.

Cykelpendling ska gynnas

Bland annat vill man se över reseavdragen så att de ges efter avstånd – oavsett vilket fordon man använder. Tanken är att kollektivtrafik och cykelpendling ska gynnas.

Enligt Margot Wallström, utrikesminister och en av Socialdemokraternas fyra främsta företrädare i valet, handlar det också om att öka rättvisan för dem som bor i glesbygd.

– Vi har den största respekt för alla som bor i glesbygd och som vi vet är beroende av bilen för att ta sig till jobb eller olika samhällstjänster, säger hon.

– Det är orättvist att de ibland får betala för dem som bor i storstad och som skulle kunna använda sig av kollektivtrafik i stället för bilen. Vi tycker därför att man bör titta på ett system som tar mer hänsyn till avstånden snarare än om man befinner sig i glesbygd eller storstad.

Betyder det att ni vill att man ska få göra större avdrag i glesbygd?

– Ja, och om man är helt beroende av bilen och inte har några andra alternativ. Det är sällan det finns kollektivtrafik man kan nyttja.


• Vill du ha politiknyheter direkt i ditt flöde? Klicka här och gilla Aftonbladet Samhälle på Facebook!


Så kommenterar Moderaterna Socialdemokraternas klimatsatsningar inför valet:

– Det är bra att fler partier nu visar intresse för klimatet, även om Socialdemokraterna närmast har lämnat walk-over till Miljöpartiet i klimatpolitiken under mandatperioden. Tyvärr är det brist på nya förslag från S. Det är i mångt och mycket samma politik som fått tung kritik från expertmyndigheter på grund av bristande effektivitet. Det är inte vad Sverige och klimatet behöver, säger Maria Malmer Stenergard, miljöpolitisk talesperson (M).