Äldre som lockas av SD hotar Löfven

Publicerad 2018-09-01

MJÖLBY. Det kan bli pensionärer som lockas av Sverigedemokraterna som fäller Stefan Löfven i valet.

Nu försöker S stoppa väljarflykten genom att kampanja stenhårt mot dem som överväger att rösta på Jimmie Åkessons parti, erfar Aftonbladet.

– Jag tror att när pensionärerna tänker efter så ser de att vi verkligen har satsat och investerat i dem och att vi tänker fortsätta med det, säger Löfven.

Mer än var fjärde väljare är i årets val över 65 år. Därmed är landets pensionärer en maktfaktor som partierna måste lyssna till.

Och många är missnöjda.

Det fick Stefan Löfven känna av när han besökte kommunala äldremötesplatsen Tunet i Mjölby på fredagen. När det var dags för frågestund förbyttes den tidigare så uppsluppna stämningen, där man lyssnat på dragspel och kalasat på hembakt äppelpaj, till ifrågasättande.

Pressades av pensionärer

Harriet Eklöf, 83, pressade statsministern om varför S inte uppfyllt sitt vallöfte från 2014 om att avskaffa pensionärsskatten:

– Vi vill kunna unna oss något också, det kan vi inte nu.

Eklöf har jobbat heltid som telefonist på dåvarande helstatliga Televerket. Ändå är pensionen i dag så låg att hon har svårt att kunna sätta guldkant på livet, utöver de pensionärskryssningar hon ibland deltar i.

– Åka utomlands någon gång, gå till frissan, sånt vill man också kunna göra. Det går inte, säger Eklöf.

Hur hon ska rösta i årets val vill hon inte avslöja. Tidigare har ibland rösten fallit på S.

Stefan Löfven fick också frågor om hur S kan välja att satsa på mer ledigt för föräldrar i stället för att förbättra för landets äldsta. Svaret? Att man vill göra både och.

Tappat stöd bland äldre

S har i dag stöd av 30,2 procent av väljarna som är över 65 år, enligt Aftonbladet/Inizio. Det är en minskning med 7 procentenheter i jämförelse med vallokalsundersökningen från 2014. Främst är det till V och SD man tappar.

Sett över alla väljargrupper är det Sverigedemokraterna som är största utmaningen. Bland de äldre är S fortfarande dominerande men analyser har visat att allt fler missnöjda pensionärer lockas av Jimmie Åkessons parti. SD kampanjar hårt i gruppen och har bland annat producerat en papperstidning som delas ut till personer över 60 år.

Enligt källor till Aftonbladet har utmaningen från SD varit föremål för livliga diskussioner på högsta politiska nivå inom S. Partiet har dubbla huvudmotståndare, SD och M, men under sista veckan väljer man att huvudsakligen rikta in sig på att granska SD.

– Om vi tar fajten mot Sverigedemokraterna så kan vi locka över en del alliansväljare som är kritiska till Jimmie Åkesson och fundersamma kring om Alliansen kan tänka sig stöd av SD, säger en S-källa.

Harriet Eklöf, 83 år besökande på Mötesplats Tunet, en mötesplats för äldre.

Ska attackera SD:s politik

I attackerna mot Sverigedemokraterna kommer S angripa politiska sakfrågor. Man ska trumma in ett budskap om att SD är ett högerparti som inte skulle gynna pensionärerna, erfar Aftonbladet.

S kommer dessutom lyfta fram SD:s politik för kvinnor, bland annat inställningen till jämställdhet och aborter, frågor där många äldre varit med och kämpat för kvinnors frigörelse. Kampanjen kring jämställdhetsfrågor inleds i dag och har utrikesminister Margot Wallström som affischnamn.

Enligt Aftonbladets uppgiftslämnare ska attackerna märkas på alla plan, såväl i debatter som annonser och dörrknackningskampanjer, under veckan som återstår till valdagen den 9 september. Många äldre får också information från S hem i brevlådan, märkt ”Viktigt om din pension”. Däremot, framhålls det, ska människor som överväger att rösta på SD inte skuldbeläggas.

– Det är inte konstigt att människor känner oro, men SD är inte svaret på problemen, säger en S-källa.

I kampanjarbetet ska S också framhålla sina egna satsningar riktade mot pensionärer och barnfamiljer.

”Budskap har börjat bita”

Internt i S finns en uppfattning om att det fortfarande finns röster att vinna kommande dagar. Många väljare har ännu inte bestämt sig.

Riksdagsledamoten Johan Andersson tog emot Stefan Löfven vid hans besök i Mjölby. Hans känsla är att S stärkts de senaste dagarna, trots att Aftonbladet/Inizio pekar på motsatt trend.

– Opinionsmätningar är en sak, vad vi möter när vi knackar dörr är något helt annat. Där är det mycket mer positivt. Antingen är människor inte ärliga eller så har våra budskap börjat bita, säger Andersson.

– Vi ska köra ända in i kaklet, även på valdagen då vi ska kampanja i områden där valdeltagandet brukar vara lågt.

SD – ett högerparti

Både Stefan Löfven och flera av hans ministrar har senaste tiden kampanjat flitigt bland äldre väljare. Enligt Aftonbladets källor är det ett sätt att försöka hejda tappet i den tidigare så trogna gruppen.

Löfven själv säger att han tror att pensionärerna kommer att förstå att SD inte är svaret på deras problem. För S handlar det om att göra skillnaderna mellan partierna tydliga, framhåller han.

– För det första utifrån de rötter som Sverigedemokraterna har, dessutom att det är ett tydligt högerparti, säger han.

– SD vill sänka skatten mest för dem som har det bäst. Då blir det mindre pengar till välfärden, pensioner och sjukvård. De tycker att obegränsat med skattepengar ska kunna gå till riskkapitalister och att det ska bli lättare att säga upp människor. Det drabbar inte pensionärer men pensionärernas barn. Sverigedemokraterna är populister och ett rejält högerparti.

Men Löfven menar att det också är avgörande att berätta vad S har gjort och vill göra framåt för pensionärerna. Totalt säger han att regeringen under mandatperioden har satsat 11 miljarder på reformer riktade mot de äldsta.

– Vi ska successivt ta bort pensionärsskatten och har sagt att till 2020 ska den vara borta helt. Därutöver har vi också fyrdubblat stödet till tandvården, gjort primärvården kostnadsfri för dem över 85 år och höjt bostadstillägget. Det är rätt. De ska ha det bra.

– Jag tror att när pensionärerna tänker efter så ser de att vi verkligen har satsat och investerat i dem, och att vi tänker fortsätta med det. Vi behöver göra ännu mer, säger han.

”Inte bra för landet”

Socialdemokraterna har dock fortfarande stöd av tre av tio pensionärer. Arne Lager, 84, som också deltog i mötet i Mjölby, är en av dem som hoppas att Stefan Löfven ska få fortsätta regera i Rosenbad.

– Jag kan inte förstå att många tänker rösta på Sverigedemokraterna. Det skulle inte vara bra för landet, det brukar jag säga till dem, säger han.

• Vill du ha politiknyheter direkt i ditt flöde? Klicka här och gilla Aftonbladet Samhälle på Facebook!

Stefan Löfven besöker Mötesplats Tunet, en mötesplats för äldre i Mjölby