Forskare riktar kritik mot M-toppar – jämför med Trump

Uppdaterad 2018-08-16 | Publicerad 2018-08-14

Flera högt uppsatta moderater anklagar media för att lyfta klimatet i syfte att rädda Miljöpartiet.

Medieforskaren Marie Grusell jämför det med Donald Trumps attack mot medier i USA.

– Att underminera journalistiken, som är grundpelaren i ett demokratiskt samhälle, tycker jag är under all kritik, säger hon.

Svenska medier har den senaste veckan lyft klimatfrågan – något som har fått flera moderata riksdagsledamöter att se rött.

En av dem, Edward Riedl, anser att det är tydligt att svensk media försöker rädda Miljöparitet från att åka ur riksdagen. ”Agendasättande journalistik urholkar traditionella mediers trovärdighet. Den kortsiktiga vinsten hos dessa journalister som räddar MP har långsiktigt ett högt pris för svensk demokrati”, skriver han i ett inlägg.

I inlägget hänvisar han till partikamraten Leif Gripestam, kommunstyrelsens ordförande i Täby. Gripestam skriver i ett inlägg att media ”vill få valrörelsen att handla om något som inte gynnar SD o som räddar kvar MP i riksdagen.”

Även riksdagsledamoten Lars Beckman (M) är inne på samma linje. ”Media har släppt alla hämningar för att hjälpa den sittande regeringen”, skriver han.

Trump-taktik

Medieforskaren Marie Grusell vid Göteborgs universitet är kritisk till inläggen. Hon drar paralleller till hur USA:s president Donald Trump försöker undergräva förtroendet för media.

– Det är en taktik att underminera journalistiken. Jag tycker det är under all kritik, säger hon.

Att journalister ställer sig på MP:s sida genom att skriva om klimatet är en märklig argumentation, enligt Grusell.

– Miljön är något som gäller för alla, sedan råkar Miljöpartiet vara ett parti som lyfter frågan. Det här handlar om politiskt spinn, att synas på Twitter.

Wolodarski: Upptrissad debatt

Peter Wolodarski, chefredaktör på Dagens Nyheter ser inläggen som en del i en upptrissad valdebatt.

– Klimatet är inte en fråga om Miljöpartiet. Det är en mycket större fråga som förtjänar sitt utrymme i en tidning. Vädersituationen i Sverige och i resten av världen har varit extrem. Det vore tjänstefel att inte uppmärksamma det, säger han.

Ser du någon fara med att uttrycka sig så på Twitter?

– Man får inte likställa Twitter med verkligheten. I en valrörelse finns det många önskemål om vad vi ska bevaka. Vi skriver om attacker mot blåljuspersonal, klyftan mellan stad och land och andra stora valfrågor.

”Journalister ställer inte kritiska frågor”

Riksdagsledamoten Edward Riedl står för sitt inlägg.

– Det finns ganska många journalister som tycker väldigt lika som Miljöpartiet och därför inte ställer kritiska frågor. Det är många med mig som tycker så, säger han.

Edward Riedl kan däremot inte nämna några exempel på några publiceringar som talar för det han anklagar media för.

– Det är min uppfattning. Det är ingen exakt vetenskap, det går inte att mäta. Man kan tycka det stämmer eller man kan tycka att det inte stämmer.

Bör inte du som förtroendevald politiker ha mer på fötterna innan du skriver att ”media försöker rädda Miljöpartiet”?

– Jag tycker att jag har mycket på fötterna. Jag tror det finns rätt många journalister som sympatiserar med MP, som tycker det är rimlig att miljöpartister får framstå som klimatexperter och okritiskt genomföra intervjuer.

I de tidningar du lägger upp bild på får alla partier komma till tals i en enkät. MP får inte större utrymme än något annat parti?

– Min kritik är generell.

Riktar kritik mot Socialdemokraterna

Edward Riedls inlägg har mötts av kritik i sociala medier. Det har också spridits en bild på honom med texten ”Mannen för dig som tror att klimatförändringarna är en konspiration för att rädda MP kvar i riksdagen” och Moderaternas logotyp.

– Socialdemokraterna har tagit vårt moderat-m och fejkat budskapet. Det är den lägsta formen av unkna kampanjmetoder. Till och med en socialdemokratisk minister (Annika Strandhäll reds. amn) delar den vidare. Det är fruktansvärt lågt, säger han.