M-ledaren hyllar hårda S-politiken – tror på uppgörelse

Publicerad 2018-05-04

Socialdemokraterna går till val på en kraftigt skärpt migrationspolitik.

Beskedet välkomnas av Moderaternas partiledare Ulf Kristerson som nu ser en öppning för en uppgörelse i frågan mellan hans och Stefan Löfvens parti.

– Det är ett väldigt välkommet besked från Socialdemokraterna, säger han.

Under fredagsmorgonen höll statsminister Stefan Löfven och migrationsminister Heléne Fritzon en presskonferens där man berättade vilken migrationspolitik Socialdemokraterna vill föra framöver.

Det handlar om kraftiga skärpningar på flera områden. Partiet vill, efter att den tillfälliga lag som nu finns går ut 2019, ha en restriktiv och stram migrationspolitik.

Löfven sa att han räknar med att Socialdemokraternas skärpta politik ska få stöd av andra partier i riksdagen.

Och beskedet välkomnas av partiets huvudmotståndare, Moderaterna, vilket innebär att en majoritet står bakom förslagen.

– Det är ett väldigt välkommet besked från Socialdemokraterna, säger partiledaren Ulf Kristersson.

Tror att man kan komma överens

Han har tidigare sagt att han gärna skulle göra upp med S om en långsiktigt hållbar migrationspolitik för Sverige. Nu ser han en dörr öppnas.

– Det här betyder att vi skulle kunna komma i ett läge där vi i sansat tonläge skulle kunna komma överens om en långsiktigt hållbar och stramare svensk migrationspolitik. Det vore väldigt bra för Sverige.

Kristersson säger att förhandlingar mellan partierna gärna får komma i gång redan före höstens riksdagsval.

– Jag har velat ha det här under ganska lång tid. Det här är en fråga som skulle må bra av långsiktighet och inte den här ryckigheten och inte heller det här uppskruvade tonläget vi haft under lång tid. Det har omöjliggjort rimliga och realistiska kompromisser.

”Vi har gjort det förut och kan göra det igen”

M-ledaren säger dock att det första S borde göra att är att dra tillbaka den proposition regeringen lagt kring ensamkommande unga som ska få en ny chans att stanna i Sverige.

– Det handlar om 9 000 ensamkommande afghanska unga män utan asylskäl.

Frågan om migration splittrar både regeringen och Alliansen. Enligt Kristersson gör det att frågan är ännu viktigare att lösa mellan de två största partierna.

– Det här är en alldeles speciell fråga i svensk politik som inte följer de vanliga blocken. De rödgröna är splittrade och vi har åsiktsskillnader också inom Alliansen, det är inget att hymla om. Moderaterna och Socialdemokraterna har också historiskt ett ansvar att skapa en långsiktighet och hållbarhet i frågan. Det har vi gjort förut och kan göra igen.

KD öppna för samtal

Även Kristdemokraterna kan tänka sig blocköverskridande samtal kring framtidens migrationspolitik, säger gruppledaren Andreas Carlson.

– Vi har medverkat i att träffa överenskommelser om är blocköverskridande och stänger inte dörren till nya samtal och diskussioner för att ha en långsiktig migrationspolitik, säger han.

– Flera av förslagen har KD drivit länge. Det handlar om asylsökningsområden, fler försvarsplatser och att öka kvotflyktingssystemet.

Han säger samtidigt att dagens S-besked återigen visar på sprickan i regeringen.

– Det är anmärkningsvärt att Socialdemokraterna återigen gör ett utspel helt utan det andra regeringspartiet, Miljöpartiet, om vad som ska hända nästa mandatperiod. S och MP funkar inte längre som regering och det blev tydligt med den här presskonferensen.

SD: För lite för sent

För lite, för sent och helt utan trovärdighet, är Sverigedemokraternas omdöme.

– Inte minst så länge de låter propositionen om ensamkommandeamnestin ligga kvar. Dessutom nämns inte behovet av att strama åt kring anhöriginvandring, eller öka återvandringen. Det märks att det är valår, men väljare bör minnas vilka som har förmåga att tänka efter före och inte låta dig luras av utspel när opinionen skiftat, säger Paula Bieler, (SD), migrationspolitisk talesperson.