Björklund: ”Om det inte fungerar råder djungelns lag"

Publicerad 2017-02-22

Liberalerna prioriterar om politiskt.

Nu ska man fokusera stenhårt på rättspolitiken och ta fram ett eget reformprogram kring brott och straff.

Jan Björklund (L) säger att Sverige lider av en poliskris och att rättsstaten hotas.

– Om det inte fungerar råder djungelns lag, säger han.

Med drygt ett och ett halvt år kvar till valet signalerar Liberalerna en ny politisk kurs. Partiet, som under lång tid satsat mycket på skol- och försvarsfrågor, kommer framöver öka takten rejält i arbetet med att ta fram nya förslag på det rättsliga området. Det ska resultera i ett program som ska läggas fram till partiets landsmöte i höst.

I en intervju med Aftonbladet tar partiledaren Jan Björklund avstamp i veckans händelse i Rinkeby, där polis återigen utsattes för stenkastning i en svensk förort.

L-ledaren säger att han är ”oerhört upprörd”.

– Vi har enklaver i Sverige där det pågår en kamp mellan rättssamhället och ligistgäng. Det finns egentligen bara en sak som är riktigt glasklar och det är att rättssamhället måste vinna den kampen.

Vad behöver göras?

– Det krävs både en omfattande upprustning av rättsväsendet, men också en stor tillskärpning av svensk integrationspolitik. Det hänger ihop. Mycket av den här brottsligheten beror på sociala problem, men det är ju ingen ursäkt. Att du är arbetslös är ingen ursäkt för att kasta sten på polisen. Vi liberaler jobbar redan med integrationspolitik, men har nu bestämt att prioritera upp rättspolitiken rejält.

Björklund säger att frågorna i grunden inte är främmande för hans parti. Och det är de senaste årens utveckling, där fler brott anmäls och färre klaras upp, som fått dem att tänka om.

– Rättsstaten är i grunden en liberal skapelse som kom till för att individer ska kunna känna frihet. Utan den får man djungelns lag, då blir det de starkaste som bestämmer.

Menar du att Sverige inte har ett fungerande rättssamhälle?

– Vi har kris. Det fungerar i stora delar av Sverige, men det finns enklaver där rättssamhället är väldigt utmanat och sammantaget räcker resurserna inte till. Det är uppenbart i Malmö, Rinkeby och på flera andra ställen. Men problemen där leder också till resursproblem på andra håll. Det är farligt, det hotar tilliten i vårt samhälle.

L har tidigare föreslagit 2 500 fler poliser fram till år 2020. Dessutom kräver de rikspolischef Dan Eliassons avgång. Men det räcker inte, säger Björklund, som poängterar att Sverige lider av en "poliskris". Enligt L-ledaren krävs nu flera konkreta åtgärder, där L ska återkomma med detaljer under våren.

– Men polisyrket måste bli attraktivare, överbyråkratiseringen måste ett stopp och fler poliser måste ut i yttre tjänst. Vi behöver också snabbare konsekvenser och påföljder för de som begår brott.

De nya poliser ni vill ha, var ska de finnas någonstans?

– Det behövs en ökad närvaro i de utsatta områdena. Sedan är det väl så att krävs en del på landsbygden där man avvecklat för mycket genom åren.
L-ledaren är mycket kritisk till den omorganisation av polisen som nu pågår.

– Det som nu genomförs av inrikesminister Anders Ygeman är på väg att leda till katastrofala konsekvenser där polisen fullständigt överbyråkratiseras.

Men det var en omorganisation som ni också var med och beslutade om?

– Det som riksdagen beslutade om var två saker, som var helt rätt. Det handlade om att vi ska ha en polismyndighet i stället för flera samt att vi skulle gå från 21 länspolismyndigheter till sju polisregioner. Men det som regeringen och rikspolisledningen låtit ske är att det byggts upp en omfattande byråkrati. Där måste det rensas.

När partier sitter i regering säger de att allt går åt rätt håll. I oppositon säger de att det råder kris och katastrof. Är det trovärdigt?

– Jag ska understryka att jag inte tycker att allt är den nuvarande regeringens fel. Vi borde också ha gjort mer i regering. Dock så ökade antalet poliser kraftigt då, men inte ens det kommer att räcka. Alliansregeringen ska också vara väldigt självkritiska.

Vad blir då bättre om rikspolischefen avgår?

– Omorganisationen av polisen är på väg i en katastrofal riktning, men jag menar att det ytterst är det Ygemans ansvar, som har låtit detta ske. Men det är uppenbart att det finns en stor förtroendeklyfta mellan vanliga polismän på fältet och högsta polischefen. Alliansens gemensamma synpunkt är att Eliasson ska avgå.

Kommer det komma gemensamma utspel från Alliansen i de här frågorna under våren?

– Det hoppas jag, men det vet jag inte ännu.

När det gäller stenkastningen i Rinkeby vänder sig Björklund emot de som, enligt honom själv kopplar ihop fler poliser i förorterna med invandrarfientlighet.

– De som drabbas allra mest i förorterna är de invandrare som bor där. De som kastar sten är till hög utsträckning invandrarungdomar. Men de som lider allra mest är de invandrare som bor i de här områdena. Det är de som är de svaga i det här samhället och lider mest om rättssamhället inte fungerar.