Svårt för EU-kritiker att enas i parlamentet

Publicerad 2019-04-25

Den EU- och invandringskritiska rörelsen, där Sverigedemokraterna ingår, hoppas på stora framgångar i valet.

Men den interna splittringen kan försvaga dem i parlamentet.

– Jag tror inte att det kommer att gå att formera en gemensam grupp. Det finns rätt stora skillnader mellan partier, inte minst när det gäller synen på Ryssland, säger gruppledare Mattias Karlsson (SD).

En månad före EU-valet arrangerades i går en internationell konferens i riksdagen där SD och det europeiska parti man är med i, ACRE, stod som värdar.

Temat var konservativa lösningar på miljöproblemen, men i korridorerna pratades det också om hur den EU- och invandringskritiska rörelsen i Europa ska formera sig.

Inför valet till EU-parlamentet den 26 maj riskerar de två dominerande partigrupperna, den socialdemokratiska och EPP (där M och KD ingår), att för första gången förlora sin majoritet.

På många håll i unionen är i stället EU- och invandringskritiska krafter på frammarsch. Men man dras med intern splittring och är i dag uppdelade i tre olika grupper i parlamentet.

”Finns skillnader”

Och även framåt ser det inte ut som att man kommer att kunna enas.

SD:s Mattias Karlsson, som ska sluta som gruppledare och fokusera på bland annat internationellt arbete, är hoppfull inför valet.

Men han tror inte att det kommer gå att formera en grupp denna gång heller.

– Det finns rätt stora skillnader mellan partier, inte minst när det gäller synen på Ryssland, där vi tillhör en västvänlig och mer Putin-kritisk del av den här konservativa rörelsen. Sedan finns det andra som positionerar sig på andra sätt, säger han.

SD är i dag med i ECR-gruppen, den tredje största i parlamentet, och där vill man stanna.

– I ECR-gruppen har vi goda förutsättningar att bygga broar mellan mer traditionella liberalkonservativa partier och nya patriotiska konservativa partier som vårt eget. Det tror vi är nyckeln framåt för att på riktigt göra skillnad.

Men både Sannfinnländarna och Danskt Folkeparti har meddelat att man av allt att döma kommer lämna ECR-gruppen.

De fanns med när ledaren för italienska Lega, inrikesminister Matteo Salvini, meddelade att han ville bilda en ny grupp för att försöka ena rörelsen. Han kallar den ”Europeiska alliansen för folk och nationer”.

Karlsson tror inte att splittringen inom den EU-kritiska rörelsen spelar särskilt stor roll.

– I slutändan är det hur man röstar i parlamentet som spelar roll. Faktum är att det kommer finnas ett väldigt stort antal ledamöter som kommer vilja bromsa utvecklingen mot ständig maktöverföring och ökad budget som drabbar Sverige hårt. Det kommer göra skillnad oavsett hur grupperna formeras.

”Alla våra partier ser ut att öka”

Med på konferensen i riksdagen fanns också Richard Milsom, vd för ACRE-partiet. Han spår att valet i maj kommer att innebära stora framgångar för ECR-gruppen i parlamentet.

– Alla våra partier i Europa ser ut att öka. Dynamiken i EU-parlamentet kommer att förändras. Det kommer att bli en eller två grupper till höger, beroende på hur det här slutar.

Efter valet hoppas Milsom att ECR-gruppen kommer att bli en viktig spelare i Bryssel. Han ser framför sig att ”den nya alliansen” kommer bestå av EPP, ECR och den liberala Alde-gruppen.

Richard Milsom gillar inte alls det initiativ som italienaren Salvini presenterat för att försöka ena den EU-kritiska rörelsen. Orsaken stavas Marine Le Pen.

– De är ett språkrör för Kreml och Ryssland, som också ger dem pengar. Där går den röda linjen.

– Salvini är lite oärlig. Han har inte inte gjort någon grej av att Le Pen kommer att vara med, men det kommer hon garanterat att vara. Vi kan samarbeta med Salvini, men aldrig med Le Pen.