Löfven: Medborgare måste vara mer källkritiska

Publicerad 2018-06-04

Risken för att främmande aktörer ska försöka påverka riksdagsvalet i höst är stor, konstaterar Säpo och MSB.

Partiledarna uppmanas nu att vara extra vaksamma.

Men också du och jag.

– Som medborgare måste vi vara betydligt mer källkritiska, säger Stefan Löfven (S).

Under måndagen träffades samtliga partiledare i Rosenbad för att ta del av information av Säkerhetspolisen, Säpo, och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB.

Mötet handlade om riskerna för att främmande makt och andra aktörer ska försöka påverka det svenska valet i höst, till exempel genom falska nyheter och påverkanskampanjer. Det har tidigare skett i presidentvalet i USA, under Brexitkampanjen i Storbritannien samt vid valen i Tyskland och Frankrike,

I inbjudan till mötet, från statsminister Stefan Löfvens kansli, konstateras att det inte finns något som säger att svenska valet kommer att vara fredat från liknande försök.

”Måste agera kraftfullt”

”Tvärtom ser vi idag tydliga tecken på påverkansoperationer riktade mot Sverige. I Regeringskansliets omvärldsbevakning ser vi ett ständigt flöde av information som medvetet sprids för att vilseleda och splittra.” skriver man och konstaterar att det är av största vikt att man är vaksam och agerar kraftfullt mot alla försök att sprida propaganda och desinformation.

Efter mötet med Säpo och MSB var alla partiledare överens om att det är viktigt att alla är uppmärksamma på försök att påverka valet i höst.

”Får visst sjunga nationalsången”

Stefan Löfven menade att det redan nu görs försök att styra debatten i Sverige. Han gav flera exempel, däribland den falska uppgiften som sprids i sociala medier om att det inte är tillåtet för elever att sjunga nationalsången på skolavslutningen.

– Alla vet att man får det, det står till och med i läroplanen, ändå dyker den där förbaskade diskussionen upp vart enda år, säger han.

De två andra exempel Löfven gav rör SSU i Hylte som utsattes för en hatkampanj under helgen och den kvinna som skadades i ett fall, vilket falskt beskrevs som att hon hade misshandlats av invandrare.

– Detta kan inte fortgå. Då utsätter vi oss själva i Sverige för något som vi inte vill att någon annan ska göra emot oss. Som medborgare måste vi vara betydligt mer källkritiska så vi inte själva är med och spär på det här eländet, säger Löfven.

Kristersson: Vi har också ett eget ansvar

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson menar att det är av största vikt att alla tänker efter före man sprider något, till exempel i sociala medier.

– Innan vi far iväg med grova anklagelser om väldigt dramatiska saker händelser är det alltid bra att andas ut och in först, innan man rusar med. Det ansvaret vilar på oss själva, säger han.

Och tillägger:

– Ryska internettroll är illa nog, men vi har också ett eget ansvar om att ha en ren, ärlig och hederlig debatt.

Annie Lööf, partiledare (C), framhåller att den svenska demokratin är stark med manuella och decentraliserade val, och därför svårare att påverka.

– Men vi är inte osårbara. Dagens information visar hur viktigt det är att vara föreberedda, hur viktigt det är att allmänheten och väljare är källkritiska kring var informationen kommer ifrån. Vi kommer naturligtvis som andra länder att utsättas för desinformation, falska nyheter, ryktesspridning som kan påverka förtroendet för svenska valet och svenska politiker, säger hon.

• Vill du ha politiknyheter direkt i ditt flöde? Klicka här och gilla Aftonbladet Samhälle på Facebook!


Så säger andra partiledare om risken för att det svenska valet ska påverkas utifrån:

Jonas Sjöstedt (V):

– Det är alldeles tydligt att det är ryska aktörer som har legat bakom det som har skett i till exempel USA eller i samband med Brexit-kampanjen. Även om det kan finnas andra grupper som agerar så har de en särställning.

Ebba Busch Thor (KD):

– Vi vet att vi har återkommande påverkansoperationer i Sverige, det är ingenting nytt och att det också finns aktörer som är intresserade av att också påverka valet. Det har till exempel handlat om allt falska konton i sociala medier, vilket jag själv varit utsatt för, för att sprida information.

Jan Björklund (L):

– Hur stor sannolikheten är vet vi inte, men vi vet att Ryssland har kapaciteten att gå in och sprida rykten och förändra nyhetsflödet, det har vi sett i andra länder så det måste vi vara beredda på.

Jimmie Åkesson (SD):

– Man måste vara medveten om att det hela tiden pågår påverkanskampanjer från olika aktörer och statsaktörer, och så finns det olika aktörer som är mer frekventa än andra. Många länder har politiska intressen i Sverige, att vara medveten om det är viktigt både som politiker och väljare.