Vänsterns krav: inget kött på julbordet

Publicerad 2019-12-18

Varken julskinka, sill eller griljerade grisfötter.

Vänsterpartiet vill införa veganska julbord för tjänstemännen i Stockholm stad – för att nå klimatmålen.

– Är man jättesugen på köttbullar eller lax så kan man äta det efter jobbet, säger oppositionsborgarrådet Clara Lindblom (V).

Partiet har tagit sikte på att förändra stadens matstrategi.

Man vill att all mat och dryck som köps in till tjänstemännen som arbetar i stadens fackförvaltningar och bolag ska vara helt växtbaserad, alltså vegansk.

Oppositionsborgarrådet Clara Lindblom (V) ser den nuvarande matstrategin som otillräcklig om köttkonsumtionen ska minska och klimatmålen nås.

Stockholms stad har sedan tidigare skrivit under en deklaration, tillsammans med 14 andra städer, som tar sikte på att minska matens klimatpåverkan och att få befolkningen att äta mer klimatsmart. Det innebär att man ska köpa in mindre kött och mejeriprodukter.

Vänstern vill nu att matstrategin skärps ytterligare.

Inget kött på julbordet

Om V, som sitter i opposition i Stockholms stad, skulle få som de vill skulle det innebära slutet på mjölk i kaffet på förvaltningarna, bland annat.

– I praktiken så betyder det till exempel att man går över till havre- eller sojamjölk till kaffet på förvaltningarna, smörgåsar med veganska pålägg på konferenser och inga animalier på julborden, säger Clara Lindblom.

Hon säger att den som vill ha vanlig mjölk är välkommen att ta med det hemifrån.

– Och vad de har med sig i matlådan lägger jag min inte i, säger Lindblom.

Vad tror du tjänstemännen tycker om veganskt julbord?

– Är man jättesugen på köttbullar eller lax så kan man äta det efter jobbet, eller på sitt egna julbord hemma. Ett julbord handlar ju om att visa uppskattning.

Inom förskola och äldreomsorg vill partiet dock ha mjukare riktlinjer, inte alls lika hårda som för tjänstemännen.

– Vi menar att man ska ställa olika krav för olika verksamheter. Det är inte rimligt att kräva att förskolan ska minska sin köttkonsumtion. Det kan vara nog så svårt att få ett barn att äta. Samma sak med äldreomsorgen, de måste få välja den mat de tycker om är vana vid, säger Clara Lindblom.

– Däremot kan man använda lockande vegetariska och veganska alternativ.