SVT byter utgivare efter kritiken

Sverigedemokraterna bojkottar SVT:s valvaka

Uppdaterad 2018-09-09 | Publicerad 2018-09-08

SD anser att SVT förvanskat vad Jimmie Åkesson sa i gårdagens partiledardebatt.

Partiet har anmält kanalen till internationella valobservatörer – och Jimmie Åkesson kommer bojkotta SVT:s valvaka.

– Jag avböjer medverkan i SVT, säger Jimmie Åkesson (SD) till Aftonbladet.

Inför SVT:s valvaka byts ansvarig utgivare nu ut.

Sverigedemokraterna har kontaktat de internationella valobservatörerna från OSSE, eftersom partiet menar att SVT-chefen Eva Landahl förvanskat vad Jimmie Åkesson sa i gårdagens partiledardebatt.

SVT har idag backat upp avståndstagandet som gjordes i sändningen, med hänvisning till demokratiparagrafen i radio- och tv-lagen. Eva Landahl säger till Expressen i dag: ”Han pekade ut invandrare som en grupp som inte kan bli svenskar, och det var det som vi tog avstånd från.”

Jimmie Åkesson säger till Aftonbladet att han nu avböjer medverkan i SVT. Dels för att SVT tog avstånd från SD:s integrationspolitik, men även på grund av hur de motiverar det.

– Man gör det genom att fulcitera mig och inte använda allt det jag sa, säger han.

Bojkottar SVT:s valvaka

Sverigedemokraterna har meddelat att Jimmie Åkesson kommer bojkotta SVT under lördag och söndag, och därmed inte delta i valvakan.

”Den statliga televisionen har under lördagen lurat sina läsare och tittare på ett sätt som innebär potentiellt allvarlig skada för det ledande oppositionspartiet två dagar före ett riksdagsval” skriver SD i ett pressmeddelande.

SVT:s kommunikationsdirektör Sabina Rasiwala beklagar SD:s beslut.

”Vi beklagar det eftersom det är viktigt för medborgarna att få så god information som möjligt under och efter valet”, uppger Rasiwala för SVT.

Under lördagskvällen skrev Eva Landahl att hon inte kommer att vara ansvarig utgivare för valvakan.

”För att inte valrörelsens sista dag ska skuggas av en diskussion om detta så väljer jag att lämna över utgivarskapet för valprogrammen och att inte delta i resten av valbevakningen. Det är viktigt att valrörelsens sista dag får handla om de sakfrågor som väljarna tycker är viktiga”, skriver hon på SVT:s webbplats.

SVT-chefen Eva Landahl sa tidigare under lördagen till den egna kanalen att hon försökt få citatet ändrat i Expressen-artikeln.

Annie Lööf rasade i sändning

Jimmie Åkesson sa i fredagens partiledardebatt:

– Hela integrationsdebatten har i alla dessa år handlat om just jobb, bara invandrarna får jobb så kommer allt lösa sig. Det händer ju inte, det blir inte så. Därför måste man ställa sig frågan varför är det så svårt för de här människorna att få jobb – jo det är för att de inte är svenskar, för att de passar inte in i Sverige och det klart att då är det svårt att få jobb, sa Åkesson.

”Hur uttrycker du dig?” markerade Centerledaren Annie Lööf och slog näven i bordet. Jimmie Åkesson fortsatte resonemanget med att invandrare måste få förutsättningar att bli svensk och passa in i Sverige, men att nytillkomna bemötts på deras språk och enligt deras kultur, vilket han menar skapat splittring i samhället.

SVT markerade mot uttalandet med hänvisning till demokratiparagrafen i radio- och tv-lagens femte kapitel om att programverksamheten måste ”präglas av det demokratiska statsskickets grundidéer och principen om alla människors lika värde”

SD anmäler till valobservatörer

Mattias Karlsson, gruppledare i riksdagen för Sverigedemokraterna, säger till Aftonbladet att han anmält SVT till valobservatörna från OSSE.

– De tog emot informationen med intresse och bad om att få en skriftlig redogörelse med källhänvisningar kring det här. Så vi utgår från att det kommer vara en del i deras fördjupade granskning, säger Mattias Karlsson, som också träffade OSSE för tre dagar sedan.

SD:s gruppledare tycker absolut inte att Jimmie Åkessons uttalande bryter mot demokratiparagrafen.

– Han menar att vi ska lägga fokus på att hjälpa invandrare att komma in i samhället, lära sig språket, lära sig vår kultur och våra sedvänjor, säger Mattias Karlsson.

Öppnar för att ändra lag

Mattias Karlsson har själv gett ett uttalande som fått SVT fällt i granskningsnämnden, för att SVT inte tog avstånd förrän dagen efter. Då anklagades regeringen för att ha släppt in ”tiotusentals potentiella sexualförbrytare och terrorister” utan giltiga id-handlingar.

Tycker du att ditt uttalande bröt mot demokratiparagrafen den gången?

– Nej. En fullständigt bisarr händelse det där. Vi pratade om gränsskydd, och jag sa det på basis av att vi har släppt in tiotusentals människor i det här landet utan att kontrollera deras identitet, eftersom en stor andel saknar giltiga pass. Då har man ju potentiellt släppt in tusentals terrorister och förbrytare, för vi vet inte. Det är ju ett korrekt påstående, säger Mattias Karlsson.

– Jag tycker ärligt talat att det är olustigt med hela den här utvecklingen, det börjar likna DDR på något sätt.

Borde man ändra demokratiparagrafen, vill ni agera mot den?

– Det klart att det måste finnas vissa gränser i någon mening. Men jag tycker kanske att det skulle egentligen räcka med befintlig lagstiftning kring förtal och andra saker. Ska man ha kvar den måste det verkligen specificeras så det inte blir en gummiparagraf som är öppen för vilken tolkning som helst. Det är ju väldigt allvarligt faktiskt, det är statsägd tv och man agerar mot oppositionen på ett sätt som skulle kunna gynna den sittande regeringen.

En eventuell lagändring är dock en senare fråga, säger Mattias Karlsson.

Läs också: Här är partiernas valvakor
Läs också: Så länge har vallokalerna öppet