Sjöstedts hot: ”Vi har redan fällt en S-regering”

avKenan Habul

SAMHÄLLE

Vänsterpartiet går till val på att avgiften till a-kassan ska vara avdragsgill.

En Handels-medlem ska få behålla 400 kronor om året om förslaget blir verklighet.

– Det gör skillnad för den som har låg lön. Men det blir också lättare att hålla upp lönerna, säger V-ledaren Jonas Sjöstedt.

Under de blommande körsbärsträden i Kungsträdgården i centrala Stockholm levererade V-ledaren sitt löfte, strax innan han äntrade scenen för att hålla sitt första maj-tal.

– Alla ska ha råd att vara med i en fackförening och i a-kassan. Tryggheten när man blir arbetslös är otrolig viktig. Det blir också lättare att hålla upp lönerna och på sikt får du ett mer jämlikt samhälle, säger V-ledaren.

1 av 5 | Foto: Stefan Jerrevång
Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt talar i Stockholm.

Enligt partiets uträkning kommer en Handelsansluten butiksanställd att kunna spara 400 kronor om året i fall förslaget blir verklighet.

– Förslaget är en del i att vi är det parti som har en politik för jämlikhet. Det är reformerna av pensionerna, av a-kassan, av välfärden, av skattessystemet som faktiskt leder oss dit.

Jonas Sjöstedt välkomnar också Socialdemokraternas förslag om att höja pensionerna.

– Helt nödvändigt och på tiden. Vi har i förhandlingar med regeringen föreslagit att att garantipensionen ska höjas. Bättre sent än aldrig, sa V-ledaren.

Hotet till Löfven: ”Rör inte strejkrätten”

Från scenen fortsatte han med gliringar mot Socialdemokraterna.

Han påminde Stefan Löven att V redan en gång, 1990, har fällt en S-regering på grund av strejkrätten.

Stefan Löfven, jag har ett tydligt budskap till dig: Rör inte strejkrätten, sa han från scenen.

Sjöstedt sa också:

– Kära socialdemokrater – man kan inte förändra samhället om man inte utmanar kapitalet och högern. Det gällde för hundra år sedan när rösträtten infördes. Och det gäller i valet 2018, sa Jonas Sjöstedt.

”Det är snart slutgrillat i välfärden”

Men mest applåder drog han kanske när han i början av talet citerade den bortgångne rockikonen Jerry Williams apropå V:s kamp för att förbjuda vinster i välfärden:

– Med hälsning från Jerry Williams – huka er alla Grillhagen, vare sig ni heter Jan Emanuel Johansson eller Bert Karlsson – det är snart slutgrillat för välfärden. Vi tänker inte göda er med våra skattepengar längre, sa Sjöstedt.

ARTIKELN HANDLAR OM