Busch Thor i möte med Åkesson – för politiska samtal

Uppdaterad 2019-07-06 | Publicerad 2019-07-02

Ebba Busch Thor har träffat Jimmie Åkesson för politiska diskussioner – bland annat om migration.

Stefan Löfven och Annie Lööf har kritiserar mötet – nu ger även Nyamko Sabuni besked.

– Man får äta lunch med vem man vill. Liberalerna kommer inte förhandla med Sverigedemokraterna.

I mars bytte Kristdemokraterna hållning gentemot Sverigedemokraterna. Ebba Busch Thor deklarerade att partiet nu ska kunna samtala och förhandla med SD. Beskedet grundade sig i det nya politiska landskapet efter Januariavtalet.

Genom att samtala även med SD hoppas KD kunna få igenom mer av sin politik.

I dag träffades Busch Thor och Åkesson för att diskutera politiska frågor.

KD-ledaren skriver själv om mötet på sin Facebooksida.

”Idag har jag ätit lunch med Jimmie Åkesson och hans stabschef för att diskutera ett antal politiska frågor. Vi representerar olika partier med olika bakgrund och olika ideologisk utgångspunkt. Men i flera frågor finns goda förutsättningar för gemensamt agerande. De frågor vi berört är framförallt sjukvården och energipolitiken men även den kommande parlamentariska utredningen om migration.”

”Trevlig lunch”

Jimmie Åkesson har också kommenterat mötet på sin Facebooksida. Han konstaterar att Sverige har stora problem och att det är viktigt att man möts över partigränserna för att diskutera dem på riktigt.

”Som idag under en trevlig lunch mellan Jimmie Åkesson, Ebba Busch Thor och deras stabschefer. På dagordningen stod bland annat sjukvårdsfrågan och energipolitiken.”

Lööf kritisk

Annie Lööf är kritisk till mötet.

– Jag beklagar att KD har tagit ett stort steg mot att förhandla med SD i viktiga politiska frågor. Det är inte en väg vi vill gå. Det finns stora möjligheter att finna bra lösningar för sjukvård, migration och energi utan att ge makt till ett främlingsfientligt parti som SD, säger hon.

Även statsminister uttalar sig i en kommentar till Aftonbladet.

”Jag kan konstatera att Ebba Busch Thor har jobbat hårt för att förflytta KD långt ut på högerkanten. KD har tidigare öppnat upp för att vårdpersonal ska kunna vägra utföra vissa arbetsuppgifter och nu öppnar de upp för samarbete med ett parti med nazistiska rötter.”

Nyamko Sabuni gav sent på tisdagskvällen ett uttalande.

– Man får äta lunch med vem man vill. Inför valet 2022 får vi se vilken väg Kristdemokraterna har tagit. Liberalerna kommer inte förhandla med Sverigedemokraterna.

Aftonbladet har sökt Ebba Busch Thor. Hennes stabschef, Martin Kits, hänvisar till inlägget på Facebook.

Moderaternas gruppledare i riksdagen, Tobias Billström, säger att M redan i dag pratar om politiska sakfrågor i riksdagens utskott och i parlamentariska utredningar med SD.

– Det har inte varit, och är inte, aktuellt med något enskilt möte mellan partiledarna.

Ebba Busch Thor

ANNONS