Hon blir Arbetsförmedlingens nya chef

avAnette Holmqvist

Publicerad:
Uppdaterad:

Vänsterpartiet hotar att fälla Eva Nordmark (S) för kaoset kring Arbetsförmedlingen. I dag avgörs om arbetsmarknadsministern lyckas rädda sig kvar.

Ett steg på vägen är den nya chefen för myndigheten, som utsågs i dag.

– Det är med stor glädje jag kan berätta att Maria Mindhammar i dag har utsetts till ny generaldirektör, säger Nordmark.

Vänsterpartiet är mycket missnöjt med den privatisering av Arbetsförmedlingen som regeringen och samarbetspartierna Centerpartiet och Liberalerna pekat ut i Januariavtalet.

Om man inte hejdar sig hotar V med att försöka fälla arbetsmarknadsminister Eva Nordmark.

1 av 2 | Foto: Arbetsförmedlingen / TT NYHETSBYRÅN
Maria Mindhammar blir ny chef för Arbetsförmedlingen och den som ska reda ut den senaste tidens kaos på myndigheten.

Presenterat åtgärder

Arbetsförmedlingen har en mycket utsatt situation och 132 kontor runt om i landet hotas av nedläggning.

De senaste veckorna har Eva Nordmark presenterat en rad åtgärder som hon hoppas ska få kontroll på läget inom myndigheten.

I dag presenterade hon Maria Mindhammar, 56, som ny generaldirektör efter Mikael Sjöberg.

Mindhammar är utbildad jurist och har sedan 2017 arbetat som överdirektör på just Arbetsförmedlingen. Nya förordnandet sträcker sig sex år framåt.

– Jag är helt övertygad om att Maria Mindhammar med sin gedigna erfarenhet är rätt lämpad för uppdraget, säger Nordmark.

Tufft uppdrag

Mindhammar själv framhåller att hon är glad över den nya roll hon nu får. Men hon gör ingen hemlighet av att det blir svårt.

– Jag har stor respekt för det här tuffa och utmanande uppdraget. Men att jag skulle vända ryggen åt det här, det finns inte, säger hon.

– Jag tror, nej jag vet, att vi kommer att klara det här tillsammans.

Sedan tidigare har Eva Nordmark lovat att myndigheten ska få mer pengar nästa år och att det ska finnas lokal närvaro med kontor över hela landet. Dessutom att rundabordssamtal ska genomföras med arbetsmarknadens parter och att det ska upprättas ett råd av riksdagens partier, för att öka insynen i processen med att förändra myndigheten.

Besked från V

Men om det är tillräckligt för att avvärja misstroendehotet från V är oklart.

Enligt TT anser sig regeringen nu ha svarat på fyra av V:s fem krav. Om V nu ändå beslutar sig för att gå vidare med misstroendehotet "är läget mycket allvarligt", enligt en regeringskälla.

Hur V kommer att agera är ännu höljt i dunkel.

Eva Nordmark har inte fått någon förhandsinformation om hur Jonas Sjöstedt och hans partikamrater kommer att agera.

Om V går vidare med sina planer och får ihop de 35 ledamöter som krävs för att få till stånd en omröstning, kan riksdagen avgöra Nordmarks öde senast på tisdag.


FAKTA: Maria Mindhammar

  • Ny generaldirektör för Arbetsförmedlingen efter Mikael Sjöberg. Fram till nu överdirektör på samma ställe.

  • Utbildad jurist som tidigare jobbat som regionskattechef och skattedirektör på Skatteverket i Västra Götaland. Hon har också arbetat inom Kronofogdemyndigheten och Skolverket.

Publicerad:

ARTIKELN HANDLAR OM