Finansministerns syrliga passning till Kristersson

Uppdaterad 2018-03-20 | Publicerad 2017-11-14

PARIS. Finansminister Magdalena Andersson är en av socialdemokratins viktigaste spelare framöver.

I en längre intervju med Aftonbladet ger hon sin syn på svenska näringslivstoppars skattemoral och oviljan att röra ränteavdragen.

Dessutom passar hon på att ge en syrlig passning till M-ledaren Ulf Kristersson inför valet 2018.

– Han tycker att han ska vara statsminister oavsett valresultat.

Finansminister Magdalena Andersson (S) är inte alls intresserad av att sätta sig ned för en intervju efter dagens första möte på exklusiva Café de l’Esplanade i centrala Paris.

Hon vill att intervjun ska göras gående, när hon ska bege sig till svenska ambassaden för dagens andra möte – med Bruno Le Maire, finansminister i president Emmanuel Macrons regering.

Anderssons besked har en förklaring. Hon försöker att gå minst 10 000 steg per dag vilket gör att både förhandlingar och telefonsamtal kan förvandlas till promenader för både henne själv och hennes stab.

Besöket i Paris är en av många resor som Andersson gjort sedan hon utsågs till finansminister 2014. Till följd av brexit söker nu Sverige nya bundsförvanter inom unionen.

– Frankrike är naturligtvis en viktig allierad för Sverige. Den nya franska presidenten har en väldigt aktiv europeisk agenda, då är det viktigt för oss att knyta kontakter med dem och föra fram våra synpunkter.

Kritisk mot näringslivstoppar

Men samtalet med den franska ministern ska också komma att handla om den mycket uppmärksammade Paradisläckan som satt i gång en diskussion världen över om skatteflykt och skatteplanering.

Även i Sverige har debatten varit het.

Vad är din bild av Paradisläckan?

– Vreden som det väckt kring synen på skatter bland en del personer och företag är intressant.

Hur ser du på diskussionen som uppkommit kring vad man får för den skatt man betalar? Sverige har ju världens högsta marginalskatter och samtidigt revor i välfärden.

– De revorna kommer inte bli mindre av att färre är med och bidrar.

Hur står det till med den svenska skattemoralen?

– Generellt finns det en stark förståelse för att vi behöver skatter för att kunna ha det samhälle vi har. Där det inte ska spela någon roll vilka föräldrar man har om man ska lyckas i skolan eller vilken inkomst man har om man ska få bra sjukvård eller äldreomsorg.

I helgen meddelade regeringen att man går vidare med en lagändring som ska leda till att fler som gömmer undan pengar ska bötfällas. Men finansministern säger också att det alltid kommer att finnas kryphål.

Det gör, säger Andersson, att hon är oroad över vad bland andra Svenskt Näringslivs ordförande Leif Östling och finansmannen Christer Gardell sagt.

– En del näringslivsföreträdare rycker lite grann på axlarna och säger att om inte de ska använda alla eventuella hål som kan finnas mellan olika länders skatteavtal och utnyttja det till max, så får väl politikerna ändra lagen.

Varför är det problematiskt?

– Jag är inte säker på att de är beredda att ta konsekvenserna. Det som skulle vara enklast är att säga upp alla skatteavtal, lämna EU och införa kapitalrestriktioner. Vi ska naturligtvis utifrån den här informationen som har framkommit fortsätta att jobba hårt mot skatteflykt och skatteundandragande.

– Men så som världen ser ut, med alla skatteavtal som vi har, finns alltid en risk att det uppstår luckor som de som använder väldigt mycket tid och kraft kan utnyttja. Därför måste det också alltid finnas en skattemoral, även bland människor som har stora tillgångar och företag.

”Finns goda chanser för S”

Med knappt ett år till valet handlar nu allt mer för regeringen om vad som händer på hemmaplan. Många kurvor pekar åt rätt håll. Arbetslösheten och statsskulden sjunker medan sysselsättningen ökar. Vad som beror på högkonjunkturen och vad som är regeringens förtjänst tvistas det nu om.

Men orosmolnen hopar sig också. Arbetslösheten är fortfarande skyhög bland utrikesfödda och Sverige har problem med både integration och tung brottslighet.

Nyligen presenterade Magdalena Andersson S/MP-regeringens sista statsbudget för mandatperioden. Det var en ovanligt expansiv historia som innehöll bland annat höjt barnbidrag, sänkt pensionärsskatt och satsningar på skolan och polisen.

Hur är era chanser att vinna valet?

– Det finns goda chanser för S att göra ett bra val. Men sedan tror jag att det parlamentariska läget riskerar att vara väldigt komplicerat. Det kommer kräva både tålamod och öppenhet för att det ska bli en fungerande regeringsbildning.

Hur förbereder sig S för det här?

– Det viktiga är att inte stänga dörrar och ställa ultimativa krav. Vi är tydliga med att vi aldrig kommer samarbeta med Sverigedemokraterna och vi ser gärna blockpolitiken lösas upp. Men sedan är vi beredda att diskutera olika frågor på olika sätt.

”Det tycker jag är märkligt”

Sedan Ulf Kristersson valdes till M-ledare har det största oppositionspartiet vaknat till liv rejält och läget inför valet är nu helt öppet.

Kristersson har försökt vrida regeringsfrågan ur statsministerns hand och sagt att om S och SD vill stoppa en enad Alliansregering efter valet – så borde de säga det.

Magdalena Andersson ger inte mycket för vad M-ledaren sagt.

– Det låter som han tycker att han ska var statsminister oavsett valresultat. Det tycker jag är lite märkligt.

Men de säger att ni bara vill samarbeta om det är en socialdemokrat som sitter som statsminister?

– Om vi tittar runt om i världen brukar det vara så att största partiet leder regeringen.

Men om Alliansen blir större?

– Men mig veterligen är inte Alliansen ett parti. Men om de ändrar det så är det en annan sak.

Vad tror du blir viktigaste frågorna i valrörelsen?

– Trygghet kommer att vara i fokus i form av en väl fungerande välfärd men också en stenhård kamp mot brottsligheten. En av de stora arbetsuppgifterna nästa mandatperiod kommer att vara att säkerställa att det finns pengar till välfärden, när antalet barn och äldre blir fler.

Betyder det höjda skatter?

– Nej, inte så länge man prioriterar rätt. Nu har vi fått ordning på statsfinanserna, så när ekonomin växer uppstår ett reformutrymme. Man kan då välja om man ska sänka skatterna för de som tjänar mest eller satsa på skolan, vården och äldreomsorgen.

Promenaden och mötena i Paris är över.

Magdalena Andersson avslutar vistelsen med att gå fram och tillbaka – 3 000 steg – inne på flygplatsen Charles de Gaulle innan hon reser hem till Sverige. När dagen är slut har hon gått 9 562 steg.

För fler politiknyheter, följ Aftonbladet Samhälle.